FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Osječko-baranjska županija: O komarcima i natapanju

OSIJEK, 9. studenoga 2005. (Hina) - Problem komaraca uOsječko-baranjskoj županiji prelazi okvire lokalne zajednice, gradovai te županije pa se mora prevladavati uz pomoć države, rečeno je nadanašnjem sastanku gradonačelnika i općinskih načelnika sa županomKrešimirom Bubalom.
OSIJEK, 9. studenoga 2005. (Hina) - Problem komaraca u Osječko-baranjskoj županiji prelazi okvire lokalne zajednice, gradova i te županije pa se mora prevladavati uz pomoć države, rečeno je na današnjem sastanku gradonačelnika i općinskih načelnika sa županom Krešimirom Bubalom.

Kako bi se uspostavio nadzor i uklonile teškoće koje stvaraju komarci, dogovoreno je da se od 2006. do 2010. izradi program nadzora komaraca koji će po svojim mogućnostima financirati i lokalne zajednice. Posebno važnim je ocijenjeno da se odustane od monitoringa koje se ovih godina pokazalo nedjelotvornim, te prijeđe na pravodobno i učinkovito uništavanje komaraca", kazali su đakovački gradonačelnik Zoran Vinković i načelnik biljske općine Žarko Zelić. U toj je općini pojava komaraca ljeti "toliko izražena da srozava kvalitetu života mještana i nanosi velike štete turizmu", kazao je Zelić. Na tu pojavu utječe i blizina Kopačkog rita, rečeno je.

Gradonačelnici i načelnici izviješćeni su o donošenju prostornih planova gradova i općina, u izradbu kojih se trebaju uključiti i lokalne zajednice, istaknuto je. Posebno je bilo riječi o planu natapanja, o čemu je javna rasprava otvorena do 20. studenoga, a primjedbe, kako je rečeno, treba dostavljati tvrtki "Hidroing".

Župan Bubalo je, ustvrdivši da će se znatno povećati natapne površine, ocijenio da je to važno za razvoj poljoprivrede te da je Županija pripremila 178 projekata, među kojima su najvažniji natapanje, odvodnja i razvoj gospodarstva. Dio novca za njihovu provedbu bit će zatražen od predpristupnih fondova EU-a, a i država će morati više pomoći jer je riječ o županiji teško stradaloj u Domovinskom ratu, kazao je. Do 2015. planira se natapanje 15 tisuća hektara poljoprivrednih površina.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙