FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Osječko-baranjski ekostožer o prevenciji ptičje gripe

OSIJEK,18. listopada 2005.(Hina) - Ekostožer Osječko-baranjske županiježeli se koliko god može uključiti u praćenje u svijetu i Hrvatskoj,posebno u Županiji, pojave ptičje gripe i prevenciju, rekao jepredsjednik Ekostožera župan Krešimir Bubalo na današnjem sastanku uPrijamnom centru Javne ustanove Parka prirode "Kopačkog rita".
OSIJEK,18. listopada 2005.(Hina) - Ekostožer Osječko-baranjske županije želi se koliko god može uključiti u praćenje u svijetu i Hrvatskoj, posebno u Županiji, pojave ptičje gripe i prevenciju, rekao je predsjednik Ekostožera župan Krešimir Bubalo na današnjem sastanku u Prijamnom centru Javne ustanove Parka prirode "Kopačkog rita".

U jednom od najvećih ornitoloških rezervata, u Kopačkom ritu, nema ptičje gripe. Poduzete su sve mjere opreza koje treba i pojačati jer to koristi svima, kazao je župan Bubalo. za nadzor i praćenje Županija će Javnoj ustanovi dodijeliti oko 150 tisuća kuna za nabavu dvaju čamaca i opreme, dodao je. Župan je posebno upozorio na minirani prostor i nepristupačne predjele u Kopačkom ritu, što bi, kad bi se pojavila ptičja gripa, imalo dalekosežne posljedice. Zbog toga će, kazao je, hitno zatražiti od mjerodavnih ministarstava da izdvoje novac za razminiranje.

Ekostožer će od veterinarske inspekcije zatražiti pojačan nadzor peradarskih farma u Županiji, posebice privatnih, te izvješće o uginuću domaćih kunića u donjomiholjačkom kraju zbog bolesti koja se navodno prenosi komarcima. Danas je osnovano petočlano povjerenstvo sa zadaćom da svaki tjedan, a po potrebi i svaki dan, izvješćuje Ekostožer.

Ravnateljica Parka prirode Biserka Vištica izvijestila je kako djelatnici te ustanove obavljaju pojačan nadzor te najavila da državna tijela sutra počinju praćenje zaštićenih vrsta ptica hvatanjem, a tek u krajnjoj nuždi odlukom Uprave za zaštitu prirode dopušten je odstrjel. Razloga za paniku nema, "no mi trebamo poduzeti maksimalne preventivne mjere", rekla je Vištica. Dodala je kako u Kopačkom ritu stalno živi oko 20.000 raznih ptica, među kojima su i divlje patke, guske, labudovi.

Stručni suradnik Parka prirode Tibor Mikuška naglasio je kako zimi u Kopačkom ritu obitava i do 70 tisuća ptica iz sjevernih krajeva.

Dr. Ivan Valek, voditelj Epidemiološkog odjela županijskog Zavoda za javno zdravstvo, istaknuo je kako se vrlo često u medijima krivo tumači problematika ptičje gripe, jer pandemija se odnosi isključivo na mogućnost da virus mutira.

U akciju prevencije uključit se i županijski Lovački savez, istaknuli su predstavnici Saveza te ponudili pomoć za Kopački rit. Građane treba poučiti da o sumnjama na zaražene ptice obavijeste veterinarsku inspekciju, odnosno Upravu za veterinarstvo u Ministarstvu poljoprivrede na broj 01 6106207, rečeno je.

Ravnatelj Hrvatske agencije za hranu dr. Boris Antunović naglasio je kako nema opasnosti da se ptičja gripa prenese hranom jer se virus uništava kuhanjem.

(Hina) xvs yvkn

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙