FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Europska komisija definirala prioritete za Hrvatsku

BRUXELLES, 9. studenog 2005. (Hina) - Europska komisija je u srijeduobjavila prijedlog Odluke o načelima, prioritetima i uvjetimasadržanim u Pristupnom parternstvu s Hrvatskom, dokument u kojem sudefinirani kratkoročni i dugoročni prioriteti u pripremama za pristupEuropskoj uniji.
BRUXELLES, 9. studenog 2005. (Hina) - Europska komisija je u srijedu objavila prijedlog Odluke o načelima, prioritetima i uvjetima sadržanim u Pristupnom parternstvu s Hrvatskom, dokument u kojem su definirani kratkoročni i dugoročni prioriteti u pripremama za pristup Europskoj uniji.

Riječ je o dopunjenom dokumentu Europsko partnerstvo s Hrvatskom, usvojenom u rujnu prošle godine. Dopune su rađene na temelju izvješća o napretku Hrvatske, koje je također objavljeno u srijedu.

Pristupno partnerstvo sadrži popis kratkoročnih i dugoročnih prioriteta u pripremama za daljnju integraciju u Europsku uniju. Od Hrvatske se očekuje da na Pristupno partnerstvo odgovori izradom plana s odgovarajućim kalendarom u kojem će navesti mjere koje namjerava poduzeti u ispunjavanju prioriteta navedenih u tom dokumentu. Prioriteti iz Pristupnog partnerstva bit će temelj za programiranje financijske pomoći iz pristupnih fondova EU-a. Napredak u provedbi prioriteta redovito će pratiti Europska komisija kroz izvješća o napretku i kroz strukture utemeljene Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju.

U Pristupnom partnerstvu pobrojane su mjere koje treba poduzeti u kratkoročnom i srednjoročnom razdoblju u pogledu političkih kriterija (koji obuhvaćaju demokraciju i vladavinu prava; ljudska prava i zaštitu manjina te regionalna pitanja i međunarodne obveze), zatim u pogledu ekonomskih kriterija te sposobnosti preuzimanja obveza koje proizlaze iz članstva, to jest preuzimanja i provedbe europske pravne stečevine.

Kratkoročni prioriteti obuhvaćaju razdoblje od jedne do dvije godine, a srednjoročni tri do četiri godine.

Među kratkoročnim prioritetima, kao "ključni" navedeni su sljedeći:

- provedba strategije i akcijskog plana za reformu pravosuđa, uključujući i usvajanje neophodnih novih zakona;

-usvajanje i početak provedbe nacionalne strategije za sprečavanje i borbu protiv korupcije te uspostava potrebne koordinacije između relevantnih vladinih tijela uključenih u njezinu provedbu, što podrazumijeva da Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala (USKOK) treba postati u potpunosti operativan;

- ubrzanje provedbe Ustavnog zakona o nacionalnim manjinama. Posebice se ističe da je hitno potrebno poduzeti korake kako bi se osigurala razmjerna zastupljenost manjina u jedinicama lokalne i regionalne samouprave, u državnoj administraciji i pravosudnim tijelima i u tijelima javne uprave;

- dovršetak procesa povratka izbjeglica, uključujući sve slučajeve povrata i obnove kuća te stambenog zbrinjavanja bivših nositelja stanarskog prava te daljnje jačanje regionalne suradnje radi ubrzanja procesa povratka izbjeglica i lokalne integracije;

- održanje pune suradnje s Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY);

- traženje konačnih rješenja za otvorena bilateralna pitanja, posebice pitanje granica sa Slovenijom, Srbijom i Crnom Gorom i Bosnom i Hercegovinom;

- odgovarajuća provedba svih obveza iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju u područjima poput tržišnog natjecanja, s naglaskom na usvajanju i provedbi plana za restrukturiranje čeličnog sektora, te kupovine nekretnina. Zaključivanje sadašnjih i predstojećih pregovora o trgovinskim pitanjima povezanim sa Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju (poput šećera, protokola o proširenju i daljnjih trgovinskih koncesija za poljoprivredne i ribarske proizvode).

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙