FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljen Zbornik o krstjanima u srednjovjekovnoj Bosni i Humu

ZAGREB, 9. studenoga 2005. (Hina) - Zbornik radova "Fenomen 'krstjani'u srednjovjekovnoj Bosni i Humu", zajedničko izdanje Hrvatskoginstituta za povijest i sarajevskog Instituta za istoriju,predstavljen je danas u Zagrebu.
ZAGREB, 9. studenoga 2005. (Hina) - Zbornik radova "Fenomen 'krstjani' u srednjovjekovnoj Bosni i Humu", zajedničko izdanje Hrvatskog instituta za povijest i sarajevskog Instituta za istoriju, predstavljen je danas u Zagrebu.

U njemu su objavljeni radovi s istoimenog znanstvenog skupa "Fenomen 'krstjani' u srednjovjekovnoj Bosni i Humu", održanog 2003. u Zagrebu.

Akademik Franjo Šanjek istaknuo je da su se bosansko-humski krstajni, čije djelovanje povijest prati od 13. do sredine 15. stoljeća, zalagali za povratak izvornom kršćanstvu u duhu siromaštva i zajedništva pracrkve.

Po njegovim riječima, taj ideal bosansko-humski krstjani iščitavali su iz Djela apostolskih i drugih novozavjetnih spisa.

To im je bilo moguće, tvrdi Šanjek, jer su prakticirali zajedništvo u svakodnevnom dodiru s marginalnim ljudima - gradskom sirotinjom, prezaduženim ruralnim pučanstvom, žrtvama demografske eskplozije, gospodarskih i monetarnih transformacija.

Krstjani su, tvrdi Šanjek, ispravno shvatili da izobilje jednih u sebi uključuje bijedu drugih, pa su izlaz iz krize uzaludno tražili u pesimističnom pogledu na svijet.

Usporedio ih je s katarima, patarenima, bogumilima i lyonskim siromasima Petra Valdesa, tvrdeći da su zbog toga naišli na osudu Rimske crkve i završili na marginama kršćanstva.

Zbornik je obuhvatio različite aspekte djelovanja bosanske Crkve - religiozni, društveno-politički, intelektualni i kulturni život njezinih pripadnika koji su se u duhu evanđeoske pravednosti suprotstavljali nepravdi, pohlepi i nasilju.

Jedan od središnjih tekstova u Zborniku je "Bilinopoljska abjuracija iz 1203.", akademika Luje Margetića. Riječ je o pismu ugarskog kralja Emerika papi Inocentu III. o tome da je Kulin ban sa svojim vjernicima na braniku prave vjere i da su se potpuno pokorili papinu legatu Ivanu de Casamarisu.

U Zborniku je objavljeno 26 tekstova, a osim Šanjeka predstavili su ga Zrinka Pešorda-Vardić i Salih Jaliman.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙