FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Mjesečni porast cijene industrijskih proizvoda 0,5 posto

ZAGREB, 9. studenog 2005. (Hina) - Cijene industrijskih proizvoda priproizvođačima u Hrvatskoj su u listopadu bile za 0,5 posto više nego urujnu, dok su u odnosu na listopad prošle godine bile više za 1,8posto, objavio je Državni zavod za statistiku.
ZAGREB, 9. studenog 2005. (Hina) - Cijene industrijskih proizvoda pri proizvođačima u Hrvatskoj su u listopadu bile za 0,5 posto više nego u rujnu, dok su u odnosu na listopad prošle godine bile više za 1,8 posto, objavio je Državni zavod za statistiku.

U prvih deset mjeseci ove godine su pak cijene industrijskih proizvoda pri proizvođačima bile za 3,1 posto više nego u istom razdoblju prošle godine.

U listopadu ove godine u odnosu na prethodni mjesec cijene energije rasle su za jedan posto, cijene trajnih proizvoda za široku potrošnju za 0,7 posto, cijene intermedijarnih proizvoda, osim energije za 0,4 posto, netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 0,2 posto te kapitalnih proizvoda za 0,1 posto.

Promatrano prema djelatnostima, najveći se rast proizvođačkih cijena u listopadu u odnosu na rujan bilježi u proizvodnji metala, i to za 5,5 posto, dok su cijene u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i toplom vodom porasle dva posto.

Značajniji pad, i to za 2,6 posto, bilježi se kod proizvodnje celuloze, papira i proizvoda od papira, dok su cijene u proizvodnji duhanskih proizvoda 0,5 posto manje.

Na međugodišnjoj razini, odnosno prema listopadu lani, cijene energije su povećane za 7,1 posto, trajnih proizvoda za široku potrošnju za 4,1 posto, kapitalnih proizvoda za 2,1 posto, a netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 0,6 posto.

Cijene intermedijarnih proizvoda, osim energije istodobno su smanjene za 1,7 posto.

Proizvodnja naftnih derivata na godišnjoj razini bilježi najznačajnije povećanje cijena, i to za 19,5 posto, dok su cijene u proizvodnji strojeva i uređaja te proizvodnji namještaja porasle za pet posto.

(Hina) xtp yds

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙