FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

UniCredit povukao zahtjev za spajanje Zagrebačke i Splitske banke

ZAGREB, 14. listopada 2005. (Hina) - Savjet Hrvatske narodne banke(HNB) nije na ovotjednoj sjednici razmatrao mogućnost povezivanjaZagrebačke i HVB Splitske banke, jer je to pitanje skinuto s dnevnogreda uoči održavanja Savjeta, i to na traženje UniCredita, doznaje sedanas iz HNB-a.
ZAGREB, 14. listopada 2005. (Hina) - Savjet Hrvatske narodne banke (HNB) nije na ovotjednoj sjednici razmatrao mogućnost povezivanja Zagrebačke i HVB Splitske banke, jer je to pitanje skinuto s dnevnog reda uoči održavanja Savjeta, i to na traženje UniCredita, doznaje se danas iz HNB-a.

Iz HNB-a se nije mogao dobiti odgovor o razlozima povlačenja UniCreditova zahtjeva.

Naime, UniCredit je 2. rujna HNB-u uputio zahtjev za stjecanje kvalificiranog udjela u HVB Splitskoj banci i Wuestenrot stambenoj štedionici, a istodobno je HNB izviješten i o namjeravanoj koncentraciji banaka u Hrvatskoj (ZABA-e i HVB Splitske).

Guverner HNB-a Željko Rohatinski još je sredinom rujna izvijestio kako HNB nije spremna dati suglasnost bankarskoj grupaciji Unicredito za preuzimanje HVB Splitske banke, odnosno njezino povezivanje sa Zagrebačkom bankom na hrvatskom tržištu.

Rohatinski je tada pojasnio da bi tako spojena banka na tržištu univerzalnih bankarskih usluga imala udio u cjelokupnoj bankarskoj aktivi od 35 posto, a sličan je postotak i u depozitima i u kreditima, što je dva puta veći tržišni udio od druge po veličini banke u nas te tri puta veći od skupine banka koje se nalaze od trećeg do šestog mjesta.

Tada je i najavio da će takav stav čelništvo središnje banke uputiti Savjetu HNB-a, koji se o tome trebao očitovati na listopadskoj sjednici.

UniCredit je zahtjev prema HNB-u uputio nakon što su se sredinom lipnja ove godine ta talijanska banka i njemačka HypoVereinsbank (HVB) dogovorile o spajanju, za koje se očekuje da će stvoriti devetu po veličini banku u Europi po tržišnoj kapitalizaciji.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙