FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Visok porast bankarskih plasmana u kolovozu

ZAGREB, 11. listopada 2005. (Hina) - Visok porast bankarskih plasmana ukolovozu
ZAGREB, 11. listopada 2005. (Hina) - Visok porast bankarskih plasmana u kolovozu

HINA - Financijski servis

Pojačava se rast plasmana banaka nebankarskim sektorima u Hrvatskoj, posebice kredita stanovništvu koje se u kolovozu zadužilo za novih 1,9 milijardi kuna.

Ukupni plasmani banaka na kraju kolovoza ove godine iznosili su 138,2 milijarde kuna, što je za 3,2 milijarde kuna ili za blizu 2,4 posto više nego u mjesecu prije, a to je ujedno i najveći mjesečni porast od studenoga prošle godine.

Na godišnjoj razini, u odnosu na kolovoz 2004., ukupni su plasmani banaka nebankarskom sektoru povećani za 19,3 milijarde kuna, što predstavlja godišnju stopu porasta od 16,2 posto, pokazuju najnoviji podaci Hrvatske narodne banke.

Pritom su plasmani stanovništvu zabilježili godišnju stopu rasta od 23 posto, a trgovačkim društvima 8,2 posto.

No, kolovoz je bio i mjesec pojačanog priliva depozita posebice deviznih, pa su tako tijekom tog 'turističkog' mjeseca građani povećali stanje na svojim deviznim računima za više od 2,2 milijarde kuna.

Prema podacima HNB-a, ukupni su krediti stanovništvu krajem kolovoza premašili su iznos od 73 milijarde kuna. U odnosu na mjesec prije to je povećanje za 1,89 milijardu kuna.

Na godišnjoj su razini, u odnosu na isti mjesec 2004., krediti stanovništvu u kolovozu ove godine bili veći za 13,6 milijardi kuna ili za 23 posto.

U ukupnim kreditima stanovništvu sa 34,1 posto zastupljeni su stambeni krediti, koji su na kraju kolovoza iznosili 24,9 milijardi kuna, što je za 967 milijuna kuna više nego u mjesecu prije, a za 5,7 milijardi kuna ili za 29,9 posto više nego prije godinu dana.

Potraživanja banaka od poduzeća na kraju osmog ovogodišnjeg mjeseca iznosila su 61,3 milijarde kuna. To je za 755 milijuna kuna više nego u mjesecu prije, a za 4,6 milijardi kuna ili za 8,2 posto više nego u istom prošlogodišnjem razdoblju.

Time se nastavlja znatno brži rast plasmana stanovništvu u odnosu na poduzeća, no sektor poduzeća osim kod domaćih banaka financira se i izravno iz inozemstva.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙