FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

MUP predlože oštrije sankcije za navijače izgrednike

ZAGREB, 13. listopada 2005. (Hina) - MUP će zatražiti rigoroznopooštrenje sankcija prema navijačima izgrednicima, izjavio je danasglasnogovornik MUP-a Zlatko Mehun, najavljujući nove izmjene i dopuneZakona o sprječavanju nereda na sportskim natjecanjima.
ZAGREB, 13. listopada 2005. (Hina) - MUP će zatražiti rigorozno pooštrenje sankcija prema navijačima izgrednicima, izjavio je danas glasnogovornik MUP-a Zlatko Mehun, najavljujući nove izmjene i dopune Zakona o sprječavanju nereda na sportskim natjecanjima.

"Huligane treba rigorozno kažnjavati", kazao je Mehun na konferenciji za novinare u zagrebačkoj policiji, ustvrdivši kako su prošlomjesečni navijački neredi na Malti i jučerašnji u Mađarskoj nanijeli veliku štetu Hrvatskoj.

Predložene izmjene Zakona umjesto dosadašnjih minimalnih kazni predviđaju strože novčane, pa čak i zatvorske kazne. Prekršajni sudovi tako bi i za najmanji izgred mogli presuditi tisuću kuna kazne.

Ukoliko zakon prođe u Saboru, hrvatskim navijačima koji prave izgrede u inozemstvu mogli bi se zabraniti odlasci na utakmice u trajanju do dvije godine. Za navijače koje konzumiraju alkohol i drogu, posjeduju pirotehniku te predmete pogodne za nanošenje ozljeda, a sudjeluju u neredima, predložena je novčana kazna od 1000 do 10.000 kuna ili kazna zatvora u rasponu od tri do 30 dana. Ista bi se "sankcija" odnosila i na one koji nabavljaju ulaznice osobama kojima je zabranjeno prisustvovanje na stadionima.

Prema podacima MUP-a, u dvije godine od donošenja tzv. zakona o navijačima policija je prekršajno prijavila više od 1.400 izgrednika, a sudovi su riješili tek nešto više od 530 slučajeva.

U većini slučajeva sudovi su izrekli novčane kazne, prosječno nešto niže od tisuću kuna i šest sedmodnevnih zatvorskih kazni. Prisustvovanje utakmicama do godinu dana zabranjeno je 15-orici navijača, a šezdesetak ih je prošlo s opomenama ili uvjetnim presudama.

U isto je vrijeme zabilježeno 210 incidenata na nogometnim utakmicama te 34 na ostalim sportskim priredbama. U neredima su ozlijeđena 72 navijača i 14 policijskih službenika, a oštećena su 22 autobusa, 48 automobila, 12 tramvaja i tri željeznička vagona.

Mehun je izvijestio da su u jučerašnjem incidentu naših navijača u Budimpešti zbog sudjelovanja u tučnjavama uhićena dvojica hrvatskih državljana - jedan na stadionu, a drugi poslije utakmice u metrou. Obojici je mađarski sud izrekao ukor, kao i jednom navijaču iz Hrvatske koji je uhićen prije utakmice zbog posjedovanja pirotehnike.

U neredima na stadionu ozlijeđena su trojica hrvatskih državljana, među njima i Zagrepčanin koji je zadobio teže ozljede glave.

"Posljednjih smo dana suočeni s kritikama kako policija pooštrenim zakonima želi kršiti ljudska prava. Naprotiv, mi ih želimo štititi, jer ljudska prava zapravo krše huligani", zaključio je Mehun.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙