FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava događaja - svijet - za četvrtak, 27. listopada

ZAGREB, 27. listopada 2005. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje usvijetu za četvrtak, 27. listopada:
ZAGREB, 27. listopada 2005. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje u svijetu za četvrtak, 27. listopada:

ANTWERPEN/BRUXELLES - Predsjednik Republike Stjepan Mesić u posjetu Kraljevini Belgiji gdje će na međunarodnoj konferenciji škole Lessius u Antwerpenu održati predavanje "Hrvatska i jugoistočna Europa", sastati se s predstavnicima Flamanske gospodarske komore a tom će se prigodom i potpisati sporazum o suradnji Flamanske s hrvatskom obrtničkom komorom. Za 28. listopada predviđen je susret hrvatskog predsjednika s belgijskim dužnosnicima u Bruxellesu.

HAMPTON COURT (pokraj LONDONA) - Šefovi država ili vlada 25 članica EU na jednodnevnom neformalnom summitu o budućnosti Europe o temi kako dokinuti slab gospodarski rast a istodobno zadržati visoku razinu socijalne sigurnosti. Sudjeluju i premijeri Bugarske i Rumunjske koje u EU trebaju ući 2007., a na radnom ručku pridružuju se hrvatski premijer Ivo Sanader te turski Recep Tayyip Erdogan.

Slovenski premijer Janez Janša i njegov šef diplomacije Dimitrij Rupel zauzet će se da "Financijske perspektive EU", proračunski dokument za 2007-2013., čije usvajanje nije prošlo u prvoj polovici 2005., u vrijeme predsjedanja Luksemburga, treba donijeti što prije te da više europskih sredstava bude namijenjeno za znanost i istraživanja. Zauzet će se i za tzv. globalizacijski fond koji bi omogućio da europska poduzeća izdrže pritisak azijske konkurencije.

DEN HAAG - Nastavak dokaznog postupka optužbe na suđenju tzv. "vukovarskoj trojci" bivših oficira JNA Mili Mrškiću, Veselinu Šljivančaninu i Miroslavu Radiću, koje Haški sud (ICTY) tereti za najteži zločin počinjen tijekom rata u Hrvatskoj 1991-95., pokolj na Ovčari 20. studenoga 1991.u kojem su pogubljena najmanje 264 hrvatska ranjenika i civila odvedena iz vukovarske bolnice.

NEUM - Otvara se dvodnevni skup "Ustavno - pravni položaj Hrvata u BiH", koji organiziraju Hrvatsko društvo znanosti i umjetnosti iz BiH i Sveučilište iz Mostara. Među brojnim uzvanicima najavljeni su i gosti iz Hrvatske, među ostalim Zvonimir Šeparović, Zdravko Tomac, Dalibor Brozović, Bosiljko Mišetić.

Najavljeno je kako će se u sklopu teme "Ustavno-pravni položaj Hrvata u BiH" raspravljati i o jeziku, kulturi, obrazovanju i medijima u BiH.

SARAJEVO - Pred Sudom Bosne i Hercegovine nastavit će se proces u "slučaju Lijanovići". Optužnica za carinske prijevare i korupciju tereti predsjednika Hrvatske demokratske zajednice BiH Dragana Čovića, predsjedndika Ustavnog suda BiH Matu Tadića, četvoricu braće Ivanković-Lijanović i profesora Pravnog fakulteta u Sarajevu Zdravka Lučića.

DEN HAAG - Nastavak dokaznog postupka obrane na suđenju bivšem predsjedniku Srbije i SRJ Slobodanu Miloševiću.

WASHINGTON - Američki predsjednik George W. Bush sastaje se u Bijeloj kući s makedonskim premijerom Vladom Bučkovskim.

Dežurni urednici:

Noć: Andrej Matijašević

Prijepodne: Darko Vlahović

Poslijepodne: Sonja Djerasimović

Večer: Duška Gerić Koren

Tel. 385 1 4808 645

Fax.385 1 4808 822

E-mail: vpdesk@hina.hr

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙