FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava događaja - svijet - za utorak, 11. listopada

ZAGREB, 10. listopada 2005. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje izsvijeta za utorak, 11. listopada.
ZAGREB, 10. listopada 2005. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje iz svijeta za utorak, 11. listopada.

PRAG - Drugog dana boravka u Češkoj predsjednik Vlade Ivo Sanader sastat će se s češkim predsjednikom Vaclavom Klausom, te s predsjednicima obaju domova češkog parlamenta, predsjednikom Zastupničkog doma Lubomirom Zaoralekom te predsjednikom Senata Premyslom Sobotkom. U ponedjeljak je Sanader razgovarao s češkim premijerom Jirijem Paroubekom koji je izrazio češku potporu Hrvatskoj na putu u EU.

BUDIMPEŠTA - Ministrica vanjskih poslova Kolinda Grabar Kitarović sudjelovat će u utorak u Budimpešti na ministarskom sastanku proširenog Regionalnog partnerstva na kojem će se raspravljati o stanju u regiji i ulasku zemalja jugoistočne Europe u euroatlantske integracije. Na sastanku sudjeluju šefovi diplomacija Regionalnog partnerstva - Austrije, Češke, Mađarske, Poljske, Slovačke, Slovenije i Ukrajine. A sastanak je proširen ministrima vanjskih poslova iz Hrvatske, Albanije, Makedonije i Srbije i Crne Gore. Na dnevnom redu bit će razmatranje stanja u regiji te potpora koje države članice Regionalnog partnerstva mogu pružiti zemljama regije na putu ulaska u euroatlantske integracije.

DEN HAAG - Pred raspravnim vijećem Haškog suda, kojim predsjedava australski sudac Kevin Parker, uvodnom riječju optužbe počet će suđenje "vukovarskoj trojci" bivših oficira JNA, Mili Mrkšiću, Veselinu Šljivančaninu i Miroslavu Radiću, optuženima za pokolj na Ovčari nad 264 hrvatska ranjenika i civila odvedena iz vukovarske bolnice 20. studenoga 1991.

WASHINGTON - Svjetska banka objavljuje izvješće o siromaštvu, rastu i nejednakosti u istočnoj Europi i bivšim državama Sovjetskog Saveza u koje će biti uključena i Hrvatska.

LONDON - Britanski premijer Tony Blair sastat će se s irskim premijerom Bertiem Ahernom i s njime razgovarati o mirovnome procesu u Sjevernoj Irskoj.

BIŠKEK - Američka državna tajnica započinje turneju po zemljama srednje Azije gdje želi ojačati američki utjecaj. U utorak bi trebala posjetiti Biškek u Kirgistanu a nakon toga će posjetiti Afganistan i Kazahstan, te Tadžikistan. Američka diplomacija ima trostruki cilj u toj regiji: gušenje islamističke prijetnje, poticanje ekonomskih reformi i poticanje demokracije.

MONROVIA - Parlamentarni i predsjednički izbori u Liberiji.

DEŽURNI UREDNICI:

Noć: Nenad Zlatović

Prije podne: Sonja Djerasimović

Poslije podne: Darko Vlahović

Večer: Srđan Baković

Tel: 00 385 1 4808 645

Fax: 00 385 1 4808 822

e-mail: vpdesk@hina.hr

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙