FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

ZAGREB, 4. studenog 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 21sat.
ZAGREB, 4. studenog 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 21 sat.

ZAGREB - Hrvatskog pjesnika i akademika Dragutina Tadijanovića večeras je na njegov 100. rođendan odlikovao predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić Redom Kneza Branimira s ogrlicom za izniman doprinos hrvatskoj kulturi i književnosti. Predsjednik Mesić pritom je zahvalio Tadijanoviću na svemu što je stvorio u hrvatskoj književnosti, na brojnim pjesmama što ih je napisao, na prijevodima kojima je zadužio hrvatsku literaturu te na radu u Hrvatskoj akademiji, znanosti i umjetnosti. Slavljenik Dragutin Tadijanović zahvalio je predsjedniku Mesiću na odličju, a u srdačnom razgovoru nekoliko je puta naglasio kako "ulaskom u 100. postaje 'stotiša'". Proslava Tadijanovićevog rođendana nastavlja se večeras u hotelu Westin, a zajednički su je pripremili Školska knjiga i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

SISAK - Sisačko-moslavačka županija i Metalurški fakultet u Sisku dogovorili su se da će zajednički pridonijeti preustroju sisačke Valjaonice cijevi, izvijestili su novinare danas županica Marina Lovrić i novi dekan Fakulteta dr. Prosper Matković. "Uključit ćemo Metalurški fakultet u pregovore o preustroju Valjaonice cijevi s 1555 radnika te pozivamo njegove znanstvenike da Županiji pomognu definirati stajališta o privatizaciji te tvornice", rekao je dožupan Rajko Mladenović na konferenciji za novinare. Podsjetio je da je Metalurški fakultet u Sisku jedina ustanova te vrste u Hrvatskoj. Do 15. studenoga trebao bi se raspisati natječaj za prodaju Valjaonice cijevi, t.j. Željezare, rekao je i dodao da postoje vrlo ozbiljne ponude za ulaganje u sisačku tvornicu.

SPLIT - Direktor "Bobisa" Siniša Škaro i vlasnik hotela "Art" Viktor Rozić, koji su jučer privedeni zbog više kažnjivih djela gospodarskog kriminala, branit će se sa slobode, potvrđeno je na splitskom Županijskom sudu. Istražni je sudac Škaru i Rozića jučer nakon višesatna preslušanja pustio da se brane sa slobode, jer ne mogu utjecati na svjedoke. Škaro i Rozić te Mihovil Šodan, bivši predsjednik Nadzornog odbora "Bobisa" i Boris Špiranec, bivši predsjednik Nadzornog odbora, terete se za zloporabu položaja i ovlasti, krivotvorenje isprava te zaključenje štetna ugovora kojima su "Bobis" i mali dioničari oštećeni za 20-ak milijuna kuna.

PULA - Potpredsjednik Liberalne stranke Zlatko Kramarić na današnjoj je konferenciji za novinare u Puli, najavivši ujedinjenje s HSLS-om za siječanj iduće godine, ocijenio kako je to nužno na hrvatskoj političkoj sceni, jer je riječ o građanskom liberalnom bloku koji će se znati suprotstaviti dvostranačju u Hrvatskoj. "Ujedinjenje je nužno i zbog novog izbornog zakona koje će čitavu Hrvatsku pretvoriti u jednu izbornu jedinicu. Predstavljat ćemo suvremen liberalni građanski blok, a do novih parlamentarnih izbora, koji će se jamačno održati potkraj 2007., još je dovoljno vremena da se pripremimo kako bismo vratili povjerenje birača u liberalnu opciju", naglasio je Kramarić.

ZAGREB - Zagrebačka policajka koja je uhićena dok je primala 5.000 eura mita od osobe kazneno prijavljene zbog gospodarskog kriminala zadržana je u pritvoru, doznaje se danas na zagrebačkom Županijskom sudu. Zamjenik predsjednice Istražnog odjela Ratko Šćekić kazao je da je osumnjičena policijska službenica iz Odjela gospodarskog kriminaliteta zagrebačke policije zadržana u dvodnevnom pritvoru zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i dokaze. U iduća dva dana očekuje se da će USKOK podnijeti zahtjev za pokretanjem istrage. Identitet osumnjičene policajke njezine kolege u PU zagrebačkoj na jutrošnjoj konferenciji za novinare nisu objavili, no na sudu se doznaje da je riječ o 39-godišnjoj Suzani Zubak koja se u policiji zaposlila u svibnju 2002., a do tada je radila u Ministarstvu financija.

KRIŽEVCI - Liječnica i medicinska sestra hitne pomoći iz križevačke ispostave Doma zdravlja danas prijepodne su uhićene zbog opravdane sumnje da su počinile kazneno djelo nepružanja medicinske pomoći, priopćila je danas Policijska uprava Koprivničko-križevačke županije.One su nakon uhićenja privedene istražnom sucu Županijskog suda u Koprivnici. Policija privedene sumnjiči da 27. listopada u toku hitne intervencije i pružanja pomoći 11-godišnjoj djevojčici nisu postupile prema pravilima svoje struke pa je djevojčica preminula. Majka djevojčice smatra da osoblje hitne pomoći nije pravodobno interveniralo pa je zbog toga njena kći preminula od napada astme na putu iz Križevaca za bolnicu u Koprivnici.

SISAK - Ravnatelj Hrvatskog centra za razminiranje (HCR) Oto Jungwirth i direktor Sektora za katastar i registar zemljišta Norveške agencije za kartografiju i katastar Magnar Danielsen danas su u Sisku potpisali ugovor o proširenju projekta CROMAC SCAN CENTRA, koji omogućuje izradbu digitalnih ortofoto karata minski sumnjivih područja u boji. Po ugovoru Norveška će za tehnološko-tehničku dogradnju "Scan centra" u HCR-u, otvorana u ožujku njezinom darovnicom, najsuvremenijeg skenera vrijedna 8,3 milijuna kuna, izdvojiti 1,472.500 eura. Kako je rečeno, od početka protuminskog djelovanja u Hrvatskoj Norveška je različitim oblicima pomoći za razminiranje, za minske žrtve te poduku o minskoj opasnosti izdvojila oko devet milijuna eura i jedna je od zemalja koje najviše pomažu taj humani projekt Hrvatske bez mina.

ZAGREB - Na 57. međunarodnoj izložbi inovacija (IENA) u Nuernbergu od 2. do 6. studenoga među 600 izuma iz 30 država, sudjeluju i hrvatski izumitelji s 30 radova, priopćila je danas Udruga inovatora Hrvatske. Na izložbi također sudjeluju hrvatski srednjoškolci s 15 najboljih maturalnih radova te dva rada učenika osnovnih škola u Zagrebu. Hrvatski su izumi u prva dva dana izazvala zanimanje mnogih poslovnih ljudi, a konkretni poslovni rezultati mogu se očekivati za desetak radova, priopćeno je.

OSIJEK - Ministar znanosti, prosvjete i športa Dragan Primorac otvorio je danas u Osijeku novi gimnastički športski centar, u izgradnju kojeg je osječka obitelj Solar uložila oko tri milijuna kuna svojeg novca i novca od zajma Slavonske banke, u koji se sufinanciranjem kamata uključila Osječko-baranjska županija. Na zamisao o izgradnji svoga privatnoga Centra ova poznata osječka gimnastička obitelj je došla za posjeta američkim gimnastičkim klubovima u vrijeme ovogodišnjega Svjetskog kupa. Centar će okupljati nadarene gimnastičare u dobi od 4 do 14 godina s kojima će raditi profesionalni treneri, a u njemu će vježbati i hrvatska reprezentacija. Otvorenju gimnastičkog centra nazočili su i predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) Zlatko Mateša, član Međunarodnog olimpijskog odbora Antun Vrdoljak te županijski i gradski čelnici.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙