FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sud za proglašenje blaženim Ivana Pavla II. počeo s radom u Poljskoj

KRAKOV, 4. studenog 2005. (Hina/AFP) - Sud za pripremu proglašenjablaženim pape Ivana Pavla II. počeo je u petak s radom u Krakovu,poljskom gradu u kojemu je Karol Wojtyla proveo većinu svog životaprije nego je izabran za papu.
KRAKOV, 4. studenog 2005. (Hina/AFP) - Sud za pripremu proglašenja blaženim pape Ivana Pavla II. počeo je u petak s radom u Krakovu, poljskom gradu u kojemu je Karol Wojtyla proveo većinu svog života prije nego je izabran za papu.

U katedrali u Wawelu, pred moćima svetog Stanislasa, zaštitnika Poljske kojeg je Ivan Pavao II. osobito štovao, članovi suda trebali bi položiti prisegu tijekom večernje koju će predvoditi prijatelj i osobni tajnik pokojnog Pape, krakovski nadbiskup monsinjor Stanislaw Dziwisz.

Nakon svečanosti održane na istom mjestu gdje je Karol Wojtyla 1. studenog 1946. zaređen za svećenika, sud treba održati prvo zasjedanje u nazočnosti postulatora kauze, poljskog svećenika Slawomira Odera.

Sud koji je utemeljen u domovini Ivana Pavla II. imat će drugorazrednu ulogu u odnosu na rimski koji će provesti saslušanja u svezi s postupkom. U Rimu će se istražiti i navodna čuda koja se pripisuju Papinu posredovanju.

Sud će zasjedati iza zatvorenih vrata. Nije poznat nadnevak početka ni završetka saslušanja, kao ni identitet i broj osoba čija su imena na popisu svjedoka.

U Poljskoj, Papinoj domovini s 95 posto katolika, štovanje Ivana Pavla II. počelo je još za njegova života, jer su mnogi u njemu vidjeli svetog čovjeka.

Za golemu većinu Poljaka prvi papa Slaven u povijesti Crkve bio je najveća povijesna osoba XX. stoljeća. Njegov izbor na dužnost rimskog prvosvećenika 1978. smatra se u Poljskoj važnijim događajem od pada komunizma ili svršetka Drugog svjetskog rata, prema provedenim anketama.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙