FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

ZAGREB, 3. studenog 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 15,30sati.
ZAGREB, 3. studenog 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 15,30 sati.

ZAGREB - Tijekom ovogodišnje kampanje protiv rada na crno, Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) podnio je ukupno 350 prijava na temelju kojih je Državni inspektorat podnio 82 prekršajne prijave protiv poslodavaca uhvaćenih u kršenju zakona, rečeno je na današnjem predstavljanju rezultata kampanje SSSH-a. Kampanja je počela za Praznik rada, 1. svibnja, kada su radnici pozvani da na besplatni telefon 0800 200 004 prijavljuju poslodavce koji ih zapošljavaju na crno, ne isplaćuju im plaće ili im dio isplaćuju "na ruke" itd. Zabilježeno je 1.710 slučajeva neprijavljenog rada, 942 neisplate plaće, 1.388 neplaćanja prekovremenog, 703 dužeg radnog vremena itd. Gubici države zbog rada na crno su golemi, upozoreno je, jer samo za 1.710 neprijavljenih radnika godišnje se na porezu, prirezu i doprinosima izgubi više od 55 milijuna kuna.

ZAGREB - Voditelj tužiteljskog tima koji će zastupati hašku optužnicu protiv generala Rahima Ademija i Mirka Norca pred hrvatskim sudom biti će županijski državni odvjetnik u Čakovcu Antun Kvakan, potvrđeno je danas u Državnom odvjetništvu RH (DORH). "Tužitelj Kvakan vodit će tim u kojemu će biti još dvojica tužitelja iz zagrebačkog Županijskog državnog odvjetništva", kazala je Hini glasnogovornica DORH-a Martina Mihordin. Imena te druge dvojice članova tužiteljskog tima glasnogovornica DORH-a nije otkrila. U DORH-u se danas nije moglo doznati kada će glavni državni odvjetnik Mladen Bajić predsjedniku Vrhovnog suda Branku Hrvatinu predložiti na kojemu bi se županijskom sudu trebao voditi postupak protiv Ademija i Norca.

ZAGREB - Poduzetnicima je od danas, uz otvaranje tvrtke ili obrta, u okviru servisa Hitro.hr dostupna i nova usluga e-Regos, odnosno mogućnost elektroničke predaje obrasca. Prvu takvu transakciju obavio je premijer Ivo Sanader koji je iz Banskih dvora elektroničkim putem Regosu predao podatke Vladine službe računovodstva. Već idući tjedan građanima bi na usluzi trebao biti e-katastar, do konca godine nastojat će se omogućiti i usluga elektroničke prijave PDV-a, a u idućoj godini godišnja prijava poreza na dohodak građana elektroničkim putem, najavio je Sanader. U manje od šest mjeseci putem Vladina servisa Hitro.hr otvoreno je više od 800 tvrtki i obrta, a cilj nam je da se registracija tvrtki ili obrta sa sadašnjih oko pet dana skrati na samo jedan dan, kazao je premijer.

ZAGREB - Novim pomoćnikom ministra gospodarstva, rada i poduzetništva Vlada je danas imenovala Samira Šahinovića. Pomoćnikom ravnatelja Državne geodetske uprave imenovala je Zorana Vujića. Vlada je imenovala i Vijeće stručnjaka za naknade na području autorskog i srodnih prava na čelu s Romanom Matanovac. Imenovala je i Upravno vijeće Zavoda za telemedicinu, čiji je predsjednik Renato Mittermayer.

ZAGREB - Klub zastupnika HSP-a u saborsku je proceduru uputio prijedlog Zakona o radnom vremenu prodajnih mjesta, kojim bi se trgovinama gotovo u potpunosti zabranio rad nedjeljom i blagdanima, izvijestili su čelnici HSP-a na današnjoj konferenciji za novinare. Trgovine bi, po HSP-ovom prijedlogu, nedjeljom mogle raditi isključivo u prosincu, i to od 8 sati ujutro do 13 sati. Izuzeća HSP predviđa i za kioske, koji bi nedjeljom i blagdanima mogli prodavati novine od 8 do 11 sati, a rad bi se dopustio i benzinskim postajama, te prodajnim mjestima u sklopu svetišta, lječilišta, sajmova te sportskih, koncertnih i muzejskih objekata. Na tim prodajnim mjestima isti bi radnik mogao raditi najviše 12 nedjelja godišnje. Poslodavce koji bi kršili predloženi zakon moglo bi se kazniti novčanom kaznom do 180 dnevnih prometa, a u slučaju trostrukog ponavljanja prekršaja, oduzela bi im se dozvola za rad.

ZAGREB - Svečanom sjednicom Senata Sveučilišta u Zagrebu, održanoj danas u auli Sveučilišta, obilježen je Dies Academicus, Dan Sveučilišta u Zagrebu, na kojemu su uručene povelje istaknutim profesorima u povodu izbora u počasno zvanje professor emeritus te nagrada "Fran Bošnjaković". Svečanoj sjednici, održanoj na početku 337. akademske godine, bio je nazočan predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks, ministar znanosti, obrazovanja i športa Dragan Primorac, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, dekani fakulteta i dr. Ministar Primorac čestitao je Dan Sveučilišta, ocijenivši da je "budućnost države postala nedjeljiva od razvoja obrazovanja". Zauzeo se za veća izdvajanja u državnom proračunu za znanost i obrazovanje te povećanje kvalitete i usporedivosti znanstvenih i obrazovnih institucija.

ZAGREB - Sve tri nacionalne televizije - HTV, RTL i Nova TV prekršile su zakonske odredbe o emitiranju promidžbenih poruka, ustvrdilo je danas Vijeće za elektroničke medije koje će zbog toga protiv televizijskih postaja podnijeti prekršajne prijave. "To je tek početak", kazao je predsjednik Vijeća Denis Peričić na konferenciji za novinare najavljujući oštrije mjere za sve koji će kršiti Zakon o elektroničkim medijima. Jednotjednim istraživanjem televizijskih programa, od 15. do 22. rujna, Vijeće je utvrdilo da je Nova TV objavljivala 20 posto više reklama od dozvoljenog te ih emitirala i u informativnoj emisiji, što je također nezakonito. HTV i RTL su objavljivali prikrivene komercijalne sadržaje, iako nisu prekoračili odredbe o trajanju reklama.

ZAGREB/KARLOVAC - Svečanim postrojavanjem i prigodnom svečanosti sutra će u karlovačkoj vojarni "Luščiću" 1. gardijska brigada "Tigrovi", jedna od najslavnijih postrojba Hrvatske vojske u Domovinskom ratu, obilježiti 15. obljetnicu ustroja. Program proslave obljetnice "Tigrova" počinje polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na spomen-obilježje poginulim pripadnicima brigade u vojarni "Croatia" u Zagrebu, a nastavlja se svečanošću u Karlovcu kojoj će nazočiti ministar obrane Berislav Rončević, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske general Josip Lucić i drugi ugledni gosti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙