FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rafinerija Sisak: postrojenje za smanjenje onečišćenja zraka 2007.

SISAK, 3. studenog 2005. (Hina) -
SISAK, 3. studenog 2005. (Hina) -

INA će ovog mjeseca izabrati izvođača radova za izgradnja postrojenja u sisačkoj Rafineriji bitnog za smanjenje onečišćenja zraka u Sisku, izgradnja će početi 2006. i biti dovršena u roku od 18 mjeseci, do kraja 2007. godine, istaknuli su danas u Sisku članovi Uprave Ine.

Ponovili su da će se u modernizaciju rafinerija u Sisku i Rijeci do 2009. godine uložiti oko 900 milijuna dolara, od čega će se u modernizaciju sisačke Rafinerije investirati između 400 i 500 milijuna dolara.

Član Uprave Ine Josip Petrović na konferenciji za novinare u Rafinerijskom domu u Sisku pojasnio je da se kasni s modernizacijom sisačke Rafinerije nafte zbog žalbe jednog od sudionika na natječaju za izvođača radova na izgradnji "Claus postrojenja" za smanjenje onečišćenja, čija je vrijednost 22-23 milijuna eura.

Direktor Investicijskog centra za modernizaciju rafinerija Vladimir Prpić istaknuo je pak kako će se učinit sve da izgradnja 'Clausa' započne 2006. godine i da bude dovršena do kraja 2007. godine.

Petrović, direktorica Sektora zaštite zdravlja, sigurnosti i okoliša Ine Lidija Bertović i direktor sisačke Rafinerije Branko Pastuović ispričali su se građanima Siska zbog povremenog onečišćenja zraka zbog proizvodnje u sisačkoj Rafineriji.

Petrović je naglasio "da je plan modernizacije Rafinerije napravljen tako da se ublaži efekt onečišćenja", dok je Bertović potvrdila "da je koncentracija onečišćenja sumporovodikom velika, ali sve što smrdi, nije štetno", te pozvala građane Siska "na strpljenje i razumijevanje".

Direktor Inine Rafinerije nafte u Sisku Branko Pastuović rekao je "da se u okruženju Rafinerije u Sisku povremeno pojavljuju neugodni mirisi, ali Rafinerija i INA ne moraju biti odgovorni za povećanje broja karcenogenih bolesti u Sisku". Prekomjerne emisije postoje, no manje su i rjeđe nego prije, ali će ih biti dok se Rafinerija ne modernizira, rekao je Pastuović.

Gradsko poglavarstvo Siska danas je pak jednoglasno odbilo dati suglasnosti na Sanacijski program za smanjenje emisija/imisija benzena iz Rafinerije nafte Sisak.

Sanacijski program nije prihvaćen, kako je rečeno, zbog toga što njime nije utvrđen uzrok onečišćenja, kao ni program kratkoročnih i dugoročnih mjera za smanjenje emisije benzena, nisu naznačeni redoslijed, rokovi i troškovi ostvarivanja pojedinih mjera i procjena njihove učinkovitosti te kakvoće zraka nakon provedbe sanacijskog programa.

Gradonačelnik Siska Davorko Vidović ponovio je "da se Grad Sisak protivi odgodi modernizacije sisačke Rafinerije, jer će, ako se Rafinerija ne modernizira, Siščani biti osuđeni na Zavod za zapošljavanje ili Zavod za onkologiju, a Rafinerija Sisak na zatvaranje".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙