FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

ZAGREB, 29. listopada 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti izsvijeta
ZAGREB, 29. listopada 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta

HELSINKI - NATO bi trebao zadržati svoju sigurnosnu ulogu na Kosovu bez obzira na budući status te pokrajine, kazao je u subotu bivši finski predsjednik Martti Ahtisaari koji bi trebao postati posebni izaslanik UN-a za Kosovo i predvoditi pregovore o tome hoće li Kosovo ostati dio Srbije ili će postati neovisno. U razgovoru za finsku radioteleviziju YLE, 68-godišnji Ahtisaari je kazao da ne zagovara nikakav posebni model za rješavanje tog problema. "Vrijeme će pokazati hoće li doći do kompromisa i kakav bi to kompromis mogao biti", rekao je Ahtisaari. "Stanje je i dalje teško jer postoje još neke oružane skupine koje nisu pod nadzorom. Stoga je važno da NATO nastavi igrati ulogu jamca sigurnosti, bez obzira na buduće rješenje statusa Kosova", ocijenio je Ahtisaari.

SARAJEVO - Biskupi Bosne i Hercegovine izradili su vlastiti prijedlog političkih i ustavnih promjena koje bi bilo potrebno provesti u toj zemlji da bi se uspostavila jednakopravnost i otklonile nepravde nastale prihvaćanjem Daytonskog sporazuma. Dokument pod nazivom "Prijedlog biskupa BiH za društveno-pravno uređenje BiH" usvojen je na 35. redovitom zasjedanju Biskupske konferencije BiH, a njegova je bit uspostava četiri funkcionalna kantona umjesto sadašnjih eniteta. Dokument je novinarima u subotu u Sarajevu predstavio kardinal Vinko Puljić, nabiskup vrhbosanski. Istaknuo kako je dokument već proslijeđen Svetoj stolici od koje se također očekuje da podupre zalaganja biskupa za uspostavu pune jednakopravnosti svih naroda i pojedinaca u zemlji.

DEN HAAG - Ministri u vladi nizozemskog premijera Jana Petera Balkenendea službeno su odustali od većine usputnih poslova, piše u subotu nizozemski tjednik na engleskom jeziku "The Hague Times". Ministarsko "honorarčenje", kako praksu da javni dužnosnici nastavljaju s privatnim poslovima nazivaju Nizozemci, postalo je vruće političko pitanje početkom rujna, kada se otkrilo da ministar poljoprivrede Cees Veerman (CDA, kršćanski demokrati) i dalje kontrolira poslovanje nekih tvrtki, što je moglo uzrokovati sukob interesa. Daljnje istraživanje pokazalo je da su u to vrijeme članovi vlade imali 74 dodatna posla. Taj je broj u međuvremenu pao na 14, ako je suditi po pismu koje je ovoga tjedna premijer Balkenende poslao parlamentu. Preostalih 14 poslova su iznimke povezane s humanitarnim radom, tradicionalnim dužnostima ili članstvom u klubovima, piše list.

BERLIN - Kršćansko demokratska unija (CDU) nove njemačke kancelarke Angele Merkel planira promjenu dosadašnjih vanjskopolitičkih smjernica Njemačke, javlja tjednik "Der Spiegel" u subotu. Kao najvažniju promjenu CDU će nastojati poboljšati odnose sa Sjedinjenim Američkim Državama uz istodobno udaljavanje od dosadašnje naglašeno prijateljske politike Gerharda Schroedera prema Ruskoj Federaciji, javlja "Der Spiegel" pozivajući se na izvore u predsjedništvu CDU-a. "Ravnoteža u odnosima prema SAD-u i Rusiji mora ponovo biti uspostavljena", citira tjednik neimenovanog člana predsjedništva. Unutar Europske unije Njemačka će započeti proces popuštanja uske veze s Francuskom te će ubuduće biti okrenuta istočnim članicama EU-a, navodi dalje "Der Spiegel".

GAZA - Sjeverni dio Gaze i u subotu je poprište intenzivnih izraelskih zračnih napada, čiji je cilj spriječiti akcije pripadnika palestinskih naoružanih skupina koje raketiraju izraelski teritorij, izvijestili su u subotu službeni izvori. Od petka u ponoć izraelski vojni zrakoplovi više su puta izveli zračne napade na sjeverni dio Gaze, izvijestili su palestinski sigurnosni i izraelski vojni izvori. Napadnuta su nenaseljena područja, nadomak nekadašnjim izraelskim naseljima Jabaliye, Beit Lahye i Beit Hanuna. Izraelska je vojska za France presse potvrdila da su ciljevi pet zračnih napada, koliko ih je noćas izvedeno, bili dijelovi Gaze iz kojih su palestinske naoružane skupine ispaljivale rakete prema južnom dijelu Izraela te prema cestama koje vode u to područje.

NEW DELHI - Strahuje se da je najmanje deset osoba poginulo, a više od 20 je ozlijeđeno u snažnoj eksplziji koja je odjeknula u subotu u trgovačkom dijelu New Delhija Paharganj, u blizini tržnice u samom središtu grada, izvijestio je lokalni program Aaj Tak, a prenose svjetske agencije. U četvrti Paharganj, u kojoj se nalazi trgovački dio grada, u trenutku eksplozije nalazilo se više tisuća ljudi koji su ondje kupovali za Diwali, hinduski festival svjetlosti. Policija je izvijestila da se još ne zna koji je uzrok eksplozije.

PEKING - Kineski predsjednik Hu Jintao u subotu se sastao s nekoliko sjevernokorejskih čelnika te je u pratnji nekih od njih obišao glavni grad Pjongjang u sklopu rijetkog posjeta najvišeg dužnosnika jedne strane države Sjevernoj Koreji, prenose agencije. U programu kineske televizije prikazan je Huov posjet tvornici stakla Tae-an koju financiraju Kinezi, zajedno s sjevernokorejskim čelnikom Kim Jong Ilom, koji je u petak Huu obećao da će se njegova zemlja angažirati na češćim pregovorima o sjevernokorejskom nukelarnom programu čiji je cilj njegovo okončanje.

KABUL - Dvadeset jedna osoba, među kojima četrnaest pobunjenika, ubijena je u više napada posljednjih dana u Afganistanu, u jednome od kojih su u subotu ranjena četiri britanska vojnika iz NATO-ovih snaga (ISAF), priopćili su u subotu ISAF, američka vojska i mjesne vlasti. Četrnaest navodnih afganistanskih pobunjenika poginulo je u četvrtak i u petak na jugu zemlje u nizu okršaja s američkim i afganistanskim snagama, pri čemu je poginuo i jedan afganistanski vojnik, priopćila je američka vojska. Na sjeveru zemlje, u subotu su u pucnjavi u gradu Mazar-i-Sharifu ranjena četiri britanska vojnika ISAF-a, izjavio je za AFP službeni predstavnik ISAF-a, zapovjednik Michele Cortese.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙