FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

ZAGREB, 1. studenog 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 15,30sati.
ZAGREB, 1. studenog 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 15,30 sati.

PARIZ - Tijekom noći s ponedjeljka na utorak, petu noć zaredom, deseci mladih Francuza sukobljavali su se s policijom, palili automobile i uništavali izloge u sjevernom predgrađu Pariza Clichy-Sous-Bois. Neredi su počeli nakon što je u četvrtak bježeći pred policijom u strujnom udaru poginulo dvoje tinejdžera. Nakon tog incidenta izbila je žestoka polemika između ministra unutarnjih poslova Nicolasa Sarkozyja i lijeve oporbe, a došlo je i do razilaženja unutar francuske vlade oko načina rješavanja krize. Incidenti su se dogodili u četvrtima Montfermeil, Sevran, Aulnayu-Sous-Bois, Bondy, Tremblay-en-France i Neuilly-sur-Marne.

PODGORICA - Ako parlament Državne zajednice Srbije i Crne Gore ne prihvati sporazum s NATO-om, crnogorska Socijaldemokratska partija će inicirati da Crna Gora samostalno potpiše bilateralni sporazum sa Savezom, najavljeno je u utorak iz te stranke, koja s Demokratskom partijom socijalista čini vladajuću koaliciju u Crnoj Gori. Dužnosnik SDP-a Borislav Banović ocijenio je da postoje širi politički razlozi za prihvaćanje sporazuma koji podrazumijeva transport NATO trupa kroz Srbiju i Crnu Goru, navodeći da u regiji postoji još potencijalno nestabilnih područja. "Zbog toga je važno omogućiti i stvoriti uvjete mirovnim snagama da u slučaju potrebe mogu intervenirati", kazao je Banović. Skupština Državne zajednice sredinom tjedna trebala bi otvoriti raspravu o tome da li će SiCG potpisati sporazum s NATO-om.

PODGORICA - Crnogorski premijer Milo Đukanović izjavio je u utorak da smatra kako Crna Gora, nakon referenduma na kojem bi bila izglasana neovisnost, može razgovarati sa Srbijom o nekom obliku savezništva. Crnogorski premijer je rekao Radiju Crne Gore da je "nepopravljivi integralist" i da Crna Gora, nakon što neovisnošću preuzme odgovornost za svoju europsku budućnost, treba s drugima u regiji demonstrirati europski integralistički kapacitet. To će raditi "time što će se otvarati prema drugim državama u regiji, stvarati zone slobodne trgovine i druge političke komunikacije koje će regiju na takav način legitimirati pred međunarodnom zajednicom", rekao je Đukanović. Premijer je potvrdio da odlaganja referenduma neće biti.

JERUZALEM - Izraelske su vlasti u utorak odobrile sporazum zaključen s Egiptom o ponovnom otvaranju terminala Rafah, jedine točka prijelaza za Palestince koja im omogućava da uđu ili izađu iz pojasa Gaze, a da ne prelaze u Izrael, javio je izraelski radio. Izraelski sigurnosni kabinet je potvrdio taj sporazum koji je nedavno tijekom posjeta Kairu sklopio ministar obrane Shaul Mofaz, dodao je radio, napomenuvši kako nije određen datum o ponovnom otvaranju prijelaza Rafah. S druge strane, Palestinska samouprava je objavila da nije sklopila nikakav sporazum o tom pitanju s Izraelom.

SKOPJE - Radi zaštite nadzemnih voda u Makedoniji je od 1. studenoga zabranjen promet i korištenje deterdženata koji sadrže više od 0,5 posto fosfata. Prema Republičkom zavodu za zdravstvenu zaštitu, zabrana važi za skoro sve uvozne deterdžente, među kojima i za pet proizvoda osječke Saponije. Prema predstavniku Saponije u Makedoniji, Vladi Panijanu, to su vrlo male količine koje su od ranije uvezene, jer na tržištu se već nalaze deterdženti koji ne sadrže više od 0,5 posto fosfata. To je dobro poznato Republičkom zavodu za zdravstvenu zaštitu, ali ističe Panijan, u to je vjerojatno umiješan makedonski proizvođač detergenata Ohis koji je zainteresiran da eliminira sve uvoznike, a posebno Saponiju, koja mu je pokraj proizvođača Ariela najveća konkurencija.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙