FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Svi sveti - Državna izaslanstva položila vijence

ZAGREB/ VUKOVAR, 1. studenog 2005. (Hina) - U spomen na poginule zaHrvatsku u utorak su na blagdan Svih svetih predsjednik RepublikeStjepan Mesić, predsjednik Hrvatskog sabora Vladmir Šeks i predsjednikVlade Ivo Sanader s izaslanstvima položili vijence i zapalili svijećekod Križa u Aleji poginulih hrvatskih branitelja na zagrebačkomgroblju Mirogoju. I vukovarska groblja u utorak su od ranog jutraposjećena od velikog broj Vukovaraca.
ZAGREB/ VUKOVAR, 1. studenog 2005. (Hina) - U spomen na poginule za Hrvatsku u utorak su na blagdan Svih svetih predsjednik Republike Stjepan Mesić, predsjednik Hrvatskog sabora Vladmir Šeks i predsjednik Vlade Ivo Sanader s izaslanstvima položili vijence i zapalili svijeće kod Križa u Aleji poginulih hrvatskih branitelja na zagrebačkom groblju Mirogoju. I vukovarska groblja u utorak su od ranog jutra posjećena od velikog broj Vukovaraca.

U saborskom izaslanstvu bile su potpredsjednice Đurđa Adlešić i Vesna Pusić, te predsjednik Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Ivan Jarnjak i zastupnik Andrija Hebrang. U izaslanstvu Vlade bila je potpredsjednica Jadranka Kosor te ministri Ivan Šuker, Božo Biškupić, Marina Matulović Dropulić i Dragan Primorac.

Predsjednik Vlade Ivo Sanader i ministri u Vladi te predsjednik Sabora Vladmir Šeks s potpredsjednicom Adlešić i zastupnicima Jarnjakom i Hebrangom položili su vijence i zapalili svijeće i na grob prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana na Mirogoju. Počast poginulima za Hrvatsku na Oltaru Domovine na Medvedgradu odali su premijer Sanader s ministrima i predsjednik Sabora Šeks sa zastupnicima Hebrangom i Jarnjakom.

Izaslanstva predsjednika Republike, Vlade i Sabora položila su vijence i zapalila svijeće i na Zajedničku grobnicu za neidentificirane žrtve iz Domovinskog rata na Krematoriju. Izaslanstvo Sabora i Vlade počast poginulima za Domovinu odalo je i kod Središnjeg križa na Mirogoju.

Kod Križa u Aleji hrvatskih branitelja te na grob prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana vijence su položili i zapalili svijeće i izaslanstva Ministarstva obrane i Oružanih snaga RH, te ministarstava unutarnjih poslova i obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti sa udrugama iz Domovinskog rata, predvođeni ministrima Berislavom Rončevićem, Ivicom Kirinom i Jadrankom Kosor.

Izaslanstvo Grada Zagreba, na čelu s gradonačelnikom Milanom Bandićem, položilo je vijence i zapalilo svijeće kod Križa u Aleji poginulih hrvatskih branitelja, na grobu dr. Franje Tuđmana te na Zajedničkoj grobnici za neidentificirane žrtve iz Domovinskog rata na Krematoriju.

U spomen na prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana u kapelici sv. Filipa i Jakova na Oltaru Domovine na Medvedgradu služena je misa.

I vukovarska groblja u utorak od ranog jutra posjećuje velik broj Vukovaraca koji paljenjem svijeća i polaganjem cvijeća na grobove odaju počast umrlim članovima obitelji, rodbine i prijateljima.

Među najposjećenijim vukovarskim grobljima je Memorijalno groblje žrtava iz Domovinskog rata na kojemu je u proteklih pet godina postojanja pokopano 760 poginulih ili umrlih hrvatskih branitelja ratnih vojnih invalida i članova njihovih obitelji te civila stradalih u srpskoj agresiji na Vukovar 1991. godine.

Po podacima vukovarske Opće bolnice tijekom tromjesečne opsade i okupacije Vukovara 1991. godine ubijene su 1624 osobe, a ranjeno je 2557 hrvatskih branitelja i civila.

U počast poginulim hrvatskim braniteljima i civilima u agresiji na Vukovar predstavnici gradskih vlasti predvođeni gradonačelnikom Tomislavom Šotom položili su jutros vijence i zapalili svijeće podno spomen obilježja na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata i Ovčari. Počast žrtvama agresije odali su i na gradskim grobljima u Sotinu i Lipovači, starom katoličkom groblju, groblju u Novom Vukovaru te novom groblju Dubrava na kojem je 1998. iz do sada u Europi otkrivene najveće masovne grobnice ekshumirano 938 žrtava srpske agresije na Vukovar.

Kod spomen obilježja na mjestu masovne grobnice na Ovčari od utorka ujutro gori velik broj zapaljenih svijeća. Na tome mjestu su 1996. ekshumirani posmrtni ostaci 200 osoba odvedenih 19. studenoga 1991. iz vukovarske Opće bolnice.

Počast njihovoj žrtvi paljenjem svijeća odaju brojni građani Vukovara, predstavnici stradalničkih udruga te članovi obitelji i rodbina ubijenih.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙