FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Svjetska banka zabrinuta zbog ekoloških problema u Kini

PEKING, 13. listopada 2005. (Hina/AFP) - Predsjednik Svjetske bankePaul Wolfowitz izrazio je u četvrtak zabrinutost zbog ekološkihproblema u Kini, no pohvalio je napore Pekinga u ublažavanjasiromaštva.
PEKING, 13. listopada 2005. (Hina/AFP) - Predsjednik Svjetske banke Paul Wolfowitz izrazio je u četvrtak zabrinutost zbog ekoloških problema u Kini, no pohvalio je napore Pekinga u ublažavanja siromaštva.

"Kina je drugi po veličini svjetski kreator stakleničkih plinova i zemlja u kojoj se nalazi 20 od 30 najzagađenijih gradova svijeta", istaknuo je Wolfowitz tijekom svog prvog posjeta Kini kao predsjednik banke.

"Postoje također hitna pitanja vezana uz upotrebu vode i energije koja se nadam da ću bolje razumjeti nakon ovog posjeta", kazao je Wolfowitz u sjeverozapadnom kineskom gradu Lanzhou.

Kina je veliki dužnik Svjetske banke, no proteklih se godina sve više pretvara iz dužnika u donatora, kazao je Wolfowitz. "Kako se njezina uloga mijenja, tako će se mijenjati i njezin odnos s Bankom", dodao je.

Naglasio je da je kinesko vodstvo identificiralo brojna nejednako razvijena područja u zemlji, kao i jaz između urbanih i ruralnih dohodaka te ekološku štetu učinjenu proteklih godina. "Kina uviđa da stabilnost ovisi o ispravljanju tih neravnoteža i brojnim drugim stvarima, a mi joj svakako želimo pomoći u tim naporima", kazao je Wolfowitz.

Pozdravio je kineske napore u ublažavanju siromaštva i obećao kontinuiranu pomoć Svjetske banke. "Od 1980. Kina je odgovorna za 75-postotno smanjenje siromaštva u zemljama u razvoju", kazao je.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙