FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Počeli predsjednički i parlamentarni izbori u Tanzaniji

ZANZIBAR, 30. listopada 2005. (Hina/Reuters) - Parlamentarni ipredsjednički izbori počeli u nedjelju ujutro u tanzanijskomZanzibaru, a ispred nekoliko birališta odmah su izbili neredi kada suse pristaše dviju glavnih stranaka krenuli gađati kamenjem i tući.
ZANZIBAR, 30. listopada 2005. (Hina/Reuters) - Parlamentarni i predsjednički izbori počeli u nedjelju ujutro u tanzanijskom Zanzibaru, a ispred nekoliko birališta odmah su izbili neredi kada su se pristaše dviju glavnih stranaka krenuli gađati kamenjem i tući.

Zanzibarski arhipelag ima poluautonomni status sa svojim vlastitim predsjednikom i parlamentom.

Birači odlučuju o tome hoće li zanzibarski predsjednik Amani Abeid Karume ostati na dužnosti ili će ga zamijeniti njegov glavni protukandidat Seif Sharif Hamad. Ostala četvorica kandidata nemaju nikakvih šansi. Zanzibarski glasači također će izabrati svoj lokalne zastupnike i članove vijeća.

Tijekom predizborne kampanje gotovo 200 ljudi je ozlijeđeno, a navodno je nekoliko i ubijeno u sukobima između pristaša vladajuće Revolucionarne stranke (CCM) Karumea i Građanske ujedinjene fronte (CUF) Hamada na dva glavna zanzibarska otoka,Unguji i Pembi.

Ovi izbori se održavaju unatoč odgodi izbora do 18. prosinca u ostalim dijelovima Tanzanije nakon smrti jednog oporbenog kandidata. Zanzibarski dužnosnici odlučili su da će oni ipak održati izbore kao što je bilo predviđeno.

Oko 35.000 policajaca i vojnika osigurava izbore i sve su službe u stanju pripravnosti za moguće sukobe koji su izbili nakon posljednjih izbora 1995. i 2000.

Rezultati izbora očekuju se sredinom idućeg tjedna.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙