FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

ZAGREB, 30. listopada 2005.(Hina) - Donosimo pregled važnijih vijestido 4,30 sati.
ZAGREB, 30. listopada 2005.(Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti do 4,30 sati.

ZAGREB - "Cyrano de Bergerac" u režiji Zlatka Svibena u produkciji Hrvatskog narodnog kazališta iz Osijeka proglašena je najboljom predstavom 20. Gavellinih večeri koje su sinoć završile u Zagrebu. Nagrađena predstava premijerno je izvedena u svibnju ove godine u Osijeku. Ravnatelj Gradskog dramskog kazališta Gavella Darko Stazić uručio je unikatni zlatnik s likom Branka Gavelle zamjeniku intendanta osječkog HNK Božidaru Šnajderu. Na 20. Gavellinim večerima izvedeno je 12 predstava u izboru dramskog pisca i teatrologa Borisa B. Hrovata. Iz obrazloženja za nagradu predsjednik ocjenivačkog suda Vanja Drach je istaknuo kako je uprizorenje ovoga djela u produkciji HNK u Osijeku u režiji Zlatka Svibena susret s minuciozno izvedenim i profesionalno spojenim sastavnicama scenskog pokreta, scenografije i oblikovanja svjetla, odlikama kazališnog profesionalizma koje se pod trenutnom konstelacijom zvijezda hrvatskoga kazališnog svijeta ne vide tako često.

ZABOK - Ovogodišnja književna nagrada "Ksaver Šandor Gjalski" dodijeljena je sinoć u Zaboku Luki Paljetku za roman "Skroviti vrt" u izdanju Profil Internationala iz Zagreba. "Skroviti vrt" imaginarna je dnevnička biografija dubrovačke plemkinje Cvjete Zuzorić, kazao je Tito Bilopavlović, predsjednik Prosudbenog povjerenstva za dodjelu "Gjalskog", koje je jednoglasno odlučilo da ova prestižna književna nagrada za domaće prozno djelo pripadne akademiku Paljetku. Zahvaljujući na nagradi, Paljetak je naglasio kako je "Skroviti vrt" njegov prozni prvijenac na kojemu je radio punih devet godina. Ulomke iz nagrađenog romana kazivala je glumica Kristina Krepela, a u glazbenom dijelu progranu nastupili su pijanisti Nikola Vrančić i Mario Čopor te sopranistica Ljerka Vladović.

GROŽNJAN - U povodu obilježavanja 40. obljetnice od proglašenja Grožnjana gradom umjetnika sinoć su u Gradskoj galeriji Fonticus u Grožnjanu otvorene tri samostalne izložbe i to Anne Hausner, Sergija Gobba i Roberta Krajcera. Riječ je o autorima koji su se u svom dosadašnjem djelovanju već predstavili samostalnim likovnim projektima. Bečka slikarica Anne Hausner istaknuta je autorica u europskim mjerilima koja na izložbi prezentira radove koji predstavljaju izbor iz novije likovne produkcije. Sergio Gobbo iz Grožnjana predstavlja izbor iz bogatog opusa fotografskih radova, dok Roberto Krajcer iz Umaga ovom prigodom nastupa s vrlo osobnim projektom a izlaže "ambijentalnu instalaciju inspiriranu razmišljanjima o prestanku bavljenjem likovnim umjetnostima".

VUKOVAR - U pastoralnom centru sv. Bono u Vukovaru sinoć je održan koncert tamburaške glazbe "Divan je kićeni Srijem" Velikog tamburaškog orkestra Hrvatskog kulturno-prosvjetnog društva "Matija Gubec" iz Rume u Vojvodini i Tamburaškog orkestra KUD-a "Dunav" iz Vukovara. Pod ravnanjem umjetničkog voditelja Josipa Jurce članovi Velikog tamburaškog orkestra iz Rume uz nastupe solistica Katarine Atanacković i Marije Benčić izveli su djela klasične glazbe prilagođene za tamburaške orkestre te niz narodnih i starogradskih kompozicija. Tamburaši KUD-a "Dunav" Vukovar vukovarskoj publici predstavili su se s nekoliko narodnih tamburaških skladbi iz Slavonije.

VUKOVAR - Dokumentarna izložba "Izbliza - Hrvati u Australiji" o životu australskih Hrvata i djelovanju hrvatske zajednice na tom kontinentu otvorena je sinoć u dvorcu Eltz u Vukovaru. Predstavljajući izložbu postavljenu u organizaciji Hrvatske matice iseljenika i Gradskog muzeja Vukovar autorica izložbe Silvija Letica podsjetila je kako su se Hrvati u Australiju počeli doseljavati u 19. stoljeću, a danas ih u Australiji prema statistikama živi između 150 i 190 tisuća. Među njima nalazi se i oko 50-ak vukovarskih obitelji. Posjetitelje na otvorenju izložbe pozdravili su i dopredsjednik Hrvatske matice iseljenika Domagoj Petrić, ravnateljica Gradskog muzeja Vukovar Ruža Marić i članica vukovarskog gradskog poglavarstva Antonija Kukuljica koja je izložbu i otvorila.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙