FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

ZAGREB, 29. listopada 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti izHrvatske do 21 sat
ZAGREB, 29. listopada 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 21 sat

ŠIBENIK - Na današnjoj izvanrednoj Izbornoj skupštini Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske održanoj u Šibeniku za predsjednika tog sindikata izabran je Branimir Mihalinec, a za njegovog zamjenika dosadašnji v.d. predsjednika Nikola Andrić. Funkciju glavnog tajnika sindikata i nadalje će obavljati Nijaz Karić. Skupštini je nazočilo 297 povjerenika Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske, priopćio je taj večeras sindikat.

OSIJEK - U Istražni centar osječkoga Županijskog suda poslijepodne je priveden 33-godišnji hrvatski državljanin iz Đakova, kojega se tereti da je počinio kazneno djelo ratnog zločina protiv civila u Osijeku 1991., potvrdio je Istražni centar. Osumnjičenika su jučer uhitili policajci dubrovačko-neretvanske Policijske uprave na čijem je području privremeno boravio. Istražni sudac Županijskoga suda Miroslav Rožac rekao je da mu je izrekao mjeru zadržavanja u pritvoru od 48 sati zbog osnovane sumnje da je počinio ratni zločin protiv civila. Očekuje se da će osumnjičenik nakon podnošenja istražnog zahtjeva biti ispitan u ponedjeljak, dodao je Rožac. Osumnjičenika se tereti da je, s prvoosumnjičenim 44-godišnjim hrvatskim državljaninom iz Čepina, tada zamjenikom zapovjednika satnije u sklopu 130. brigade Hrvatske vojske, 25. studenog 1991. ubio Savu Pavitovića iz Osijeka.

DUBROVNIK - Predsjednik HSLS-a Ivan Čehok rekao je na današnjoj konferenciji za novinare u Dubrovniku, komentirajući izjavu haaškog optuženika Ivice Rajića da je Hrvatska sudjelovala u ratu u BiH, da su mnogi građani Republike Hrvatske sudjelovali u ratu u BiH, ali ne i hrvatska država i hrvatska vojska. HSLS kao supotpisnik Deklaracije o Domovinskom ratu ne pristaje na izmjenu povijesnih činjenica, rekao je Čehok na konferenciji za novinare na kojoj je bila i potpredsjednica te stranke Đurđa Adlešić. Govoreći o radu Sveučilišta u Dubrovniku, čelnici HSLS-a dali su mu punu potporu i pritom upozorili da Dubrovnik sam nema dovoljno novaca za taj projekt, a problem je i nastavni kadar. Čelnici HSLS-a istaknuli su da ogranci HSLS-a na terenu sami mogu odlučivati s kim će i kako ići u koalicije.

RIJEKA - Politička stranka Bebić Vladimir - Treći hrvatski blok na izvještajnoj izbornoj skupštini, održanoj u Rijeci, promijenila je ime u Radnička stranka Hrvatske, a njezin će predsjednik i dalje biti Vladimir Bebić. Na skupštini, održanoj sinoć, Valter Saršon izabran je za predsjednika ogranka za Primorsko-goransku županiju, a Ernest Cukrov za predsjednika riječkoga gradskog ogranka. Kako je rekao Bebić, Hrvatskoj je potrebna "isprofilirana stranka ljevice kakva je Radnička stranka. Govoreći o svojem prijedlogu regionalnog koncepta Hrvatske, koja bi bila podijeljena na četiri dijela, rekao je da bi Rijeka bila središte regije od Karlovca do Umaga i od Karlobaga do Plitvica.

ZABOK - Ovogodišnja književna nagrada "Ksaver Šandor Gjalski" dodijeljena je večeras u Zaboku Luki Paljetku za roman "Skroviti vrt" u izdanju Profil Internationala iz Zagreba.

"Skroviti vrt" imaginarna je dnevnička biografija dubrovačke plemkinje Cvjete Zuzorić, kazao je Tito Bilopavlović, predsjednik Prosudbenog povjerenstva za dodjelu "Gjalskog", koje je jednoglasno odlučilo da ova prestižna književna nagrada za domaće prozno djelo pripadne akademiku Paljetku. Zahvaljujući na nagradi, Paljetak je naglasio kako je "Skroviti vrt" njegov prozni prvijenac na kojemu je radio punih devet godina.

ZAGREB - "Cyrano de Bergerac" u režiji Zlatka Svibena u produkciji Hrvatskog narodnog kazališta iz Osijeka proglašena je najboljom predstavom 20. Gavellinih večeri koje su večeras završile u Zagrebu. Nagrađena predstava premijerno je izvedena u svibnju ove godine u Osijeku. Ravnatelj Gradskog dramskog kazališta Gavella Darko Stazić uručio je unikatni zlatnik s likom Branka Gavelle zamjeniku intendanta osječkog HNK Božidaru Šnajderu. Na 20. Gavellinim večerima izvedeno je 12 predstava u izboru dramskog pisca i teatrologa Borisa B. Hrovata, a ocjenjivački sud radio je u sastavu Vanja Drach predsjednik, Sibila Petlevski, Dora Ruždjak Podolski, Željka Turčinović i Tomislav Zajec.

VUKOVAR - Dokumentarna izložba "Izbliza - Hrvati u Australiji" o životu australskih Hrvata i djelovanju hrvatske zajednice na tom kontinentu otvorena je večeras u dvorcu Eltz u Vukovaru. Predstavljajući izložbu postavljenu u organizaciji Hrvatske matice iseljenika i Gradskog muzeja Vukovar autorica izložbe Silvija Letica podsjetila je kako su se Hrvati u Australiju počeli doseljavati u 19. stoljeću, a danas ih u Australiji prema statistikama živi između 150 i 190 tisuća. Među njima nalazi se i oko 50-ak vukovarskih obitelji. Posjetitelje na otvorenju izložbe pozdravili su i dopredsjednik Hrvatske matice iseljenika Domagoj Petrić, ravnateljica Gradskog muzeja Vukovar Ruža Marić i članica vukovarskog gradskog poglavarstva Antonija Kukuljica koja je izložbu i otvorila. Izložba "Izbliza - Hrvati u Australiji" do sada je bila postavljena u desetak hrvatskih gradova.

VUKOVAR - U pastoralnom centru sv. Bono u Vukovaru večeras je održan koncert tamburaške glazbe "Divan je kićeni Srijem" Velikog tamburaškog orkestra Hrvatskog kulturno-prosvjetnog društva "Matija Gubec" iz Rume u Vojvodini i Tamburaškog orkestra KUD-a "Dunav" iz Vukovara. Pod ravnanjem umjetničkog voditelja Josipa Jurce članovi Velikog tamburaškog orkestra iz Rume uz nastupe solistica Katarine Atanacković i Marije Benčić izveli su djela klasične glazbe prilagođene za tamburaške orkestre te niz narodnih i starogradskih kompozicija. Tamburaši KUD-a "Dunav" Vukovar vukovarskoj publici predstavili su se s nekoliko narodnih tamburaških skladbi iz Slavonije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙