FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

ZAGREB, 28. listopada 2005. (Hina) - Pregled vijesti do 21 sat.
ZAGREB, 28. listopada 2005. (Hina) - Pregled vijesti do 21 sat.

LJUBLJANA - Uginuli labud pronađen u starom koritu Drave blizu Maribora nije bio zaražen virusom ptičje gripe, no slovenska vlada nastavlja pripreme ako do zaraze ipak dođe, a stvorit će i rezerve tamiflua, lijeka za koji se pretpostavlja da bi bio djelotvoran u slučaju prijenosa ptičje gripe na ljude. Kako je na konferenciji za novinare izjavio ministar zdravstva Andrej Bručan, donijeta je odluka o nabavi veće količine tamiflua u kapsulama i prahu, dovoljna za 500.000 ljudi, a trebala bi nakon što se nabavi biti uključena u državne robne rezerve.

LONDON - Nitko ne može predvidjeti kada i gdje će virus ptičje gripe mutirati u oblik pandemije kod ljudi, no znanstvenici se za to pripremaju kako bi ga bili spremni suzbiti, rekao je vodeći engleski virolog u petak. Dok centri za nadzor po svijetu motre na promjene H5N1 virusa, dr. Jim Robertson i znanstvenici pri Nacionalnom institutu za biološke standarde i nadzor u Engleskoj rade na cjepivu za slučaj da taj virus postane visoko zarazan kod ljudi.

ZAGREB - U skladu s izjavom predsjedništva Europske unije iz Hampton Courta od četvrtka, ministarstvo vanjskih poslova reagiralo je u petak na izjave iranskoga predsjednika o opstojnosti Izraela. "Takvi stavovi protivni su Povelji Ujedinjenih naroda, općim pravilima međunarodnog prava kao i normama međunarodne prakse, te ne pridonose rješavanju aktualnih prijepora u odnosima Irana i međunarodne zajednice", kaže se dalje u priopćenju i dodaje kako "Republika Hrvatska smatra da takvi stavovi ne doprinose niti sadašnjem trenutku mirovnog procesa na Bliskome Istoku".

NEUM - Usvajanjem posebne deklaracije o ustavno-pravnom položaju Hrvata u BiH u petak je u Neumu završen dvodnevni znanstveni skup, koji su zajednički organizirali Hrvatsko društvo za znanost i umjetnost BiH i Sveučilište iz Mostara. Deklaracijom se izražava privrženost cjelovitosti i nedjeljivosti Bosne i Hercegovine, ali istodobno se zagovara i unutarnji ustroj uspostavom triju federalnih jedinica. Deklaracijom se ne isključuje mogućnost drukčijeg uređenja BiH, u kojem bi primjerice federalne jedinice bile županije - kantoni, regije i slično, a koje bi imale odgovarajuću zakonodavnu, izvršnu i sudbenu vlast. Deklaracijom se zagovara uspostava radio i tv kanala na hrvatskom jeziku, u sklopu Javne radio televizije BiH.

BEOGRAD - Na dvodnevnom međunarodnom simpoziju o temi "Međunacionalna i međuvjerska pomirba na zapadnom Balkanu", koji je počeo u Beogradu, istaknuto je da je upravo sada pitanje Balkana u vrhu svjetske pozornosti , a UN pokušava pronaći rješenje "za najteži problem - budući status Kosova". Otvarajući skup predsjednik Srbije Boris Tadić kazao je da lanac nasilja mora biti prekinut u ime budućnosti. Dodao je da se povijesno pomirenje Francuske i Njemačke poslije Drugog svjetskog rata mora dogoditi i na Balkanu kako bi se osigurala gospodarska, tehnološka i vrijednosna budućnost zemalja regije.

KOPENHAGEN - Četvorica muslimanskih mladića koji su uhićeni u Danskoj zbog sumnje da pripremaju teroristički napad u Europi, imali su veze u Bosni i Hercegovini, objavila je u petak danska policija. Policija još ne zna pripadaju li sumnjivci međunarodnoj terorističkoj mreži, no zna da su bili u kontaktu s drugim sumnjivcima u Bosni i Hercegovini.

SARAJEVO - Visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu Paddy Ashdown smijenio je u petak ministra obrazovanja i kulture Republike srpske Milovana Pecelja, priopćio je Ashdownov ured u Sarajevu (OHR). U priopćenju se navodi da je odluka o smjeni rezultat činjenice da je Pecelj tijekom godine dana kao ministar zanemarivao svoju dužnost jer je propustio poduzeti mjere i ukloniti s dužnosti dekana Pravnog fakulteta u Istočnom Sarajevu Radomira Lukića.

VATIKAN/STRASBOURG - Vatikan je osudio izjavu iranskog predsjednika Mahmuda Ahamdinedžada koji "Izraelu negira pravo na postojanje". Svojim "netolerantnim i neprihvatljivim" izjavama o Izraelu, iranski predsjednik "otvoreno prkosi vrijednostima međunarodne zajednice", rekao je u petak predsjednik Parlamentarne skupštine Vijeća Europe.

PODGORICA - Župnik don Branko Sbutega izjavio je u petak novinarima da je opljačkana crkva Svetog Stasija u Kotoru i da su lopovi ukrali 13 baroknih umjetničkih djela u posjedu Kotorske biskupije koje čine sastavni dio dragocjene kulturne baštine Crne Gore. Sbutega je rekao da se pljačka dogodila u četvrtak te da pretpostavlja da su je izveli lokalni narkomani. Sbutega drži da se radi o možda najvećoj pljački u Crnoj Gori u zadnjih 20 godina. On je optužio nadležne državne institucije da ne poduzimaju odgovarajuće mjere kako bi se zaštitilo kulturno blago te ih je pozvao da promijene odnos prema kulturnoj baštini.

WASHINGTON - Američki predsjednik George W. Bush nastojao je u petak pridobiti javnu potporu za svoju ratnu politiku rekavši da neće popustiti u borbi protiv terorizma i u ratu u Iraku do konačne pobjede. Govoreći o ideologiji islamskih radikala Bush je kazao da je cilj al Qaide i drugih terorističkih skupina uspostava totalitarnog carstva koje uskraćuje sva politička prava i vjerske slobode. Povezujući rat u Iraku sa širom borbom protiv terorizma Bush je naveo da militantni žele istjerati SAD iz Iraka kako bi potom mogli preuzeti zemlju.

LONDON - Rat u Iraku stajao Veliku Britaniju do 31. ožujka 2005. 3,1 milijardi funti (4,56 milijardi eura), prema izvješću britanskog ministarstva obrane objavljenom u petak. Velika Britanija trenutačno ima 8.500 ljudi u Iraku, uglavnom na jugu zemlje oko grada Basre.

BEOGRAD - Slavni beogradski kazališni i filmski glumac Ljuba Tadić umro je u petak u Beogradu u 76. godini života, javila je u petak navečer Radio-televizija Srbije. Tadić se glumom počeo baviti u svojoj 15. godini, a jedna od posljednjih predstava koju je odigrala bila je "Kralj Lear" Williama Shakespearea koja je premijerno izvedena ove godine na sceni Ateljea 212, na kojoj je prije 45 godina odigrao, prvi put na toj sceni, predstavu "Čekajući Godota" Samuela Becketa. Tadić , jedan od najvećih glumaca srpskog glumišta, ostvario oko 160 filmskih, kazališnih i TV uloga. Mjesto i vrijeme sahrane Ljube Tadića bit će naknadno objavljeno.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙