FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

ZAGREB, 28. listopada 2005. (Hina) - Pregled važnijih vijesti
ZAGREB, 28. listopada 2005. (Hina) - Pregled važnijih vijesti

ZAGREB - Od 1985. do konca prošle godine u Hrvatskoj su registrirane 483 osobe zaražene HIV-om, od kojih je 221 oboljela od AIDS-a, a njih 122 umrle, rečeno je danas na sjednici Vlade koja je prihvatila izvješća o aktivnostima poduzetim radi suzbijanja HIV/AIDS infekcije, te Nacionalni program za prevenciju HIV/AIDS-a do 2010. godine. Sa četiri zaražena na milijun stanovnika Hrvatska se svrstava u zemlje s izrazito niskim stupnjem pojavnosti AIDS-a, rekao je ministar zdravstva Neven Ljubičić. Lani je na virus HIV-a obavljeno više od 175 tisuća testiranja, od čega je pozitivno bilo 104 ili 0,06 posto, naveo je Ljubičić. Od AIDS-a je pak lani oboljelo 11 osoba.

ROVINJ - Voditeljica Epidemiološke službe Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo dr. Ira Gjenero Margan danas je na drugom Hrvatskom epidemiološkom kongresu u Rovinju rekla kako je "prijenos na ljude virusa ptičje gripe ekstremno ograničen, ali moramo učiniti sve, kao što uostalom i radimo, da se i za tu eventualnu pandemiju pripremimo". Rezimirajući zaključke s radnog sastanka Svjetske zdravstvene organizacije i komisije Europske unije, održanog ovih dana u Kopenhagenu, rekla je kako je Hrvatska, u odnosu na neke druge zemlje, bolje pripremljena za eventulanu pandemiju ptičje gripe, poglavito stoga što je u Hrvatskoj krenuo i monitoring nad migracijom ptica, što nije slučaj u svim zemljama.

SISAK - Županijski krizni stožer za obranu od ptičje gripe danas je na temelju praćenja ptica zaključio da "za sada nema pojave ptičje gripe u Sisačko-moslavačkoj županiji", izjavio je na konferenciji za novinstvo predsjednik Stožera i pročelnik županijskog Upravnog odjela za zaštitu okoliša i prirode Anto Rajić. Na zahtjev Stožera, po Rajićevim riječima, uzeti su uzorci od domaćih pataka i gusaka u Parku prirode "Lonjskom polju" te su predani Upravi za veterinarstvo Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva, o nalazima kojih će javnost biti pravodobno obaviještena.

ZAGREB - SDP je zatražio danas od Vlade da razriješi dužnosti predstojnicu Vladina Ureda za udruge Jadranku Cigelj zbog njezinih izjava u intervjuu Glasu Koncila o radu nevladinih udruga. "Zamislite koliko u Hrvatskoj imamo neprijatelja ako je točno što Cigelj kaže da su civilne udruge leglo antihrvatstva", rekao je Josipović, dodajući da u Hrvatskoj djeluje 28.000 udruga, a da je 35 posto stanovništva u barem jednoj udruzi. Ne može, kaže, prihvatiti objašnjene Cigelj da je stavove u intervjuu iznijela kao privatna osoba. Josipović smatra da se Vlada mora ograditi od stavova Jadranke Cigelj te uvjeriti da oni nisu u skladu s njezinom politikom prema civilnom sektoru.

ZAGREB - Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Gordana Lukač Koritnik je izrazila nezadovoljstvo nekim tvrdnjama predstojnice Vladinog Ureda za udruge Jadranke Cigelj iz intervjua "Glasu Koncila" , koje je izrekla, kako se navodi, u kontekstu "negiranja kategorije ženskih ljudskih prava i udruživanja na nezdravim temeljima". Pravobraniteljica je ocijenila nedopustivim da Jadranka Cigelj kao predstavnica jednog Vladinog tijela u tom intervjuu na pitanje o udruživanju "koja ponekad imaju nezdrave temelje" i tko ih podržava, odgovara komentirajući isključivo i jedino - feminizam, prava žena i homoseksualnost. Na taj način se, smatra pravobraniteljica, sugerira da su neka civilna udruživanja temeljena na tim kategorijama ona "nezdravih temelja" i iznosi teza o nepostojanju ženskih ljudskih prava.

OSIJEK - Ravnateljstvo osječke Kliničke bolnice potvrdilo je danas da su proteklih dana u toj ustanovi umrla četiri novorođenčeta, ali je i odbacilo medijske špekulacije po kojima se to dogodilo zbog stručnih propusta i nedostatka opreme. Na izvanrednoj konferenciji za novinare zamjenik ravnatelja Josip Galić izjavio je da se radilo o bolesnim bebama kojima se, zbog njihova zdravstvenog stanja, ni u jednoj zdravstvenoj ustanovi ne bi moglo na odgovarajući način pomoći.

ZAGREB - Knjigu "Sabranih pjesama" Dragutina Tadijanovića, u povodu pjesnikova stotoga rođendana, objavila je zagrebačka Školska knjiga. U knjigu "Sabranih pjesama" , uz Tadijanovićeve pjesme nastale od 1920. do 2005., uvršteni su razni prilozi o pjesništvu, životu i radu Dragutina Tadijanovića. Osim knjige "Sabranih pjesama", Školska knjiga će, u prigodi stotoga rođendana, zatim 85. obljetnice umjetničkog djelovanja te 45. obljetnice međusobne suradnje, darovati Dragutinu Tadijanoviću još tri knjige - njegove prepjeve strane poezije "Ostani, ostani uza me", predgovore i pogovore Tadijanovićevim knjigama "Neprolaznost prolaznosti" te grafičku mapu, luksuzno dvojezično bibliofilsko izdanje u 333 primjerka "Na stolu kruh/Bread on the Table".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙