FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

ZAGREB, 29. rujna 2005. (Hina) - Pregled vijesti do 9,30 sati.
ZAGREB, 29. rujna 2005. (Hina) - Pregled vijesti do 9,30 sati.

BRUXELLES - Britansko predsjedništvo EU-a pokušat će u četvrtak na sastanku Odbora stalnih predstavnika (COREPER) ukloniti zadnju prepreku za otvaranje pristupnih pregovora s Turskom te odrediti datum sastanka Radne skupine za procjenu hrvatske suradnje s Haškim sudom. Veleposlanici zemalja članica EU-a, okupljeni u COREPER-u, tijelu koje priprema sastanke Vijeća ministara, pokušat će u četvrtak prije podne još jednom usuglasiti tekst pregovaračkog okvira za Tursku, bez čega se ne mogu otvoriti pregovori s Ankarom planirani za ponedjeljak 3. listopada. Ne uspije li se postići dogovor na veleposlaničkoj razini, to se pitanje prebacuje na ministre koji bi se trebali sastati već u nedjelju navečer u Luxembourgu, ako do tada ne bude dogovora. O rezultatima razgovora o Turskoj ovisi i kada će se održati sastanak Radne skupine EU-a za procjenu hrvatske suradnje s Haškim sudom.

ZAGREB - Austrijski kancelar Wolfgang Schuessel osudio je "dvostruka mjerila Europske unije prema Hrvatskoj", što je povećalo vjerojatnost da će pregovori s Turskom početi jedino ako se EU približi početku pregovora s Hrvatskom, piše Financial Times. "Ako vjerujemo Turskoj da će i dalje ostvarivati napredak, trebali bismo vjerovati i Hrvatskoj. Europi je u interesu da odmah počne pregovore s Hrvatskom", rekao je Schuessel u razgovoru za Financial Times, osudivši dvostruka mjerila EU u pogledu Hrvatske, s kojom su pregovori odgođeni zbog pitanja suradnje s Haškim sudom. Ocijenio je da nije pravedno "ostaviti Hrvatsku u vječnoj čekaonici". Schuessel je u razgovoru za britanski list zatražio od Europske unije da odustane od zamisli da pregovori s Turskom budu usmjereni isključivo na punopravno članstvo.

LONDON - Unatoč pojačanim sigurnosnim mjerama, Londonu prijete novi teroristički napadi nakon onih smrtonosnih u srpnju, izjavio je u četvrtak u intervjuu za list Guardian visoki policijski dužnosnik. Zapovjednik londonskih protuterorističkih postrojbi Andrew Hayman kaže da detektivi prate nekoliko potencijalnih napadača koji nisu povezani s događajima u srpnju. Ministar unutarnjih poslova Charles Clarke izjavio je ranije ovoga mjeseca da policija nadzire stotine potencijalnih terorista.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙