FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

ZAGREB, 28. listopada 2005. (Hina) - Pregled vijesti do 15,30 sati.
ZAGREB, 28. listopada 2005. (Hina) - Pregled vijesti do 15,30 sati.

VARAŽDIN - Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva Petar Čobanković ustvrdio je danas u Varaždinu da je piletina iz organziranoga uzgoja sigurna. "Nema šanse da dođe do pojave bolesti ptičje gripe u organiziranom uzgoju", rekao je Čobanković nakon što je s potpredsjednikom Vlade Damirom Polančecom obišao Farmu peradi tvrtke Vindija i razgovarao s hrvatskim peradarima. Posebno je istaknuo zadovoljstvo pozitivnim ocjenama Europske komisije o mjerama koje je Hrvatska provela radi sprječavanja širenja ptičje gripe. Te mjere su bile drastične, morale su se provesti i bile su opravdane, rekao je Čobanković.

VARAŽDIN - Premijer Ivo Sanader posjetom varaždinskoj prehrambenoj industriji Vindija želio je, kako je rekao, iskazati potporu cijeloj mesnoprerađivačkoj industriji u Hrvatskoj, naglasivši da je ključna zadaća Vlade spriječiti da virus ptičje gripe ne prijeđe sa peradi na ljude. "Stoga smo poduzeli energične mjere, a ovo što se dogodilo kod ribnjaka Grudnjak kod Berovca, Orahovice i Našica je pod kontrolom", rekao je Sanader. Premijrr je odbacio medijske napise o tome da nije tako trebalo reagirati ubijanjem peradi, podsjetivši da, kao što su bili energični u eutanaziranju peradi, su isto tako bili energični u isplati odštete za ubijenu perad.

ZAGREB - U naseljima oko ribnjaka Grudnjak danas završava isplata državnih naknada za perad usmrćenu nakon što je na tom ribnjaku otkriven virus ptičje gripe, izvijestio je ministar poljoprivrede Petar Čobanković na sjednici Vlade. U krugu tri kilometra od Grudnjaka usmrćeno je 17.299 komada peradi, a na ime naknada, koje su isplaćuju od jučer, država je osigurala 836. 012 kuna. Ovih dana isplaćuje se i naknada vlasnicima peradi u okolici našičkog Ribnjaka za što je država osigurala 376.323 kune. Premijer Ivo Sanader i na sjednici je Vlade odbacio razmišljanja nekih oporbenih političara da je Vlada neprimjereno reagirala nakon otkrića virusa ptičje gripe.

ZAGREB - Premijer Ivo Sanader danas se, u ime Vlade, ogradio od nekih izjava predstojnice Vladina Ureda za udruge Jadranke Cigelj u raspravi s udrugama i zadužio potpredsjednicu Vlade Jadranku Kosor da predloži radnu skupinu koja će raditi na strategiji razvoja civilnog društva. sanader je kazao da se nepotrebno vodi javna rasprava oko jednog dokumenta koji ne postoji, dokumenta kojega u Vladi nisu ni vidjeli niti znaju o čemu se radi. Za Vladu ne postoji strategija razvoja civilnog društva, kazao je Sanader, ističući da Vlada podupire razvoj civilnog društva.

ZAGREB - Hrvatski sabor 17. će sjednicu početi 9. studenoga i trajat će pet tjedana, do isteka ustavnog roka za redovito zasjedanje 15. prosinca, a na obimnom dnevnom redu, uz prijedlog državnog proračuna za 2006., očekuje se i odluka o sudbini projekta Družba Adria te zakon koji bi regulirao rad nedjeljom. Najavio je to danas predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks, nakon sjednice proširenog saborskog Predsjedništva, najavivši i da će Sabor tijekom 17. sjednice, osim prvog tjedna, zasjedati i utorkom, a zbog obimnog dnevnog reda koji uključuje 47 točaka. U dnevni red nije ubrojen prijedlog državnog proračuna za iduću godinu s pratećim zakonima, koji je Vlada dužna Saboru podnijeti do 15. studenoga.

DRNIŠ - Simboličnim postavljanjem kamena temeljca, ministar gospodarstva, rada i poduzetništva Branko Vukelić danas je u Drnišu označio početak gradnje Trafostanice 110/35kV, najavivši kako će za godinu dana, koliko će trajati gradnja, drniško područje dobiti stabilno, sigurno i kvalitetno napajanje strujom. Vukelić je obećao daljnju pomoć Ministarstva gospodarstva u gospodarskim projektima u drniškim industrijskim zonama kako bi se smanjila nezaposlenost, što je osnovni cilj svih ulaganja.

ZAGREB - U Hrvatskoj još ne postoji učinkovit sustav preventivnih aktivnosti i mehanizama u području sigurnosti i zaštite zdravlja radnika, upozorio je danas Državni inspektorat u povodu Europskog tjedna za sigurnost i zdravlje na radu. Gubici uslijed ozljeda na radu i profesionalnih bolesti, kao i troškovi saniranja posljedica, veliki su iako ih nitko ne prati sustavno i ne objavljuje, a na taj način poslodavci dio troškova za investicije i proizvodnju prelijevaju u proračune zdravstvenih i mirovinskih fondova, kaže se u priopćenju Državnog inspektorata. U provedbi nadzora nad primjenom propisa s područja zaštite na radu Državni inspektorat je lani obavio 9.103 nadzora kod poslodavaca na mjestima rada i nad glavnim projektima građevina namijenjenih za rad.

ZAGREB - U povodu skorog blagdana Svih svetih - 1. studenoga, Sindikat trgovine Hrvatske uputio je danas pismo predsjedniku Hrvatskog sabora Vladimiru Šeksu tražeći da Sabor riješi problem zaposlenih u trgovini koji su prisiljeni raditi na blagdane. Zakonom o blagdanima, spomendanima i neradnim danima određeno je da se u dane blagdana u Hrvatskoj ne radi, ističe sindikat, no za većinu prodavača to je "mrtvo slovo na papiru" jer rade većinu blagdana (osim Božića, Nove Godine i Uskrsa). Sindikat upozorava da trgovcima ne može pomoći jer zakon nema propisan nadzor, niti kaznene odredbe za kršitelje njegovih odredbi. Stoga sindikat moli Šeksa da pokrene inicijativu za dopunom zakona odredbama koje nedostaju.

ZAGREB - Radna skupina za razmatranje problema osoba s invaliditetom saborskog Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina na današnjoj je sjednici prihvatila izvješće o provedbi Nacionalne strategije jedinstvene politike za osobe s invaliditetom od 2003. do 2006. Iznoseći podatke o provedbi pojedinih mjera, voditeljica Radne skupine Vesna Škulić upozorila je kako se u Izvješću spominje da je realizirana mjera u izmjenama prava za korisnike dopusta do sedme godine života djeteta s težim smetnjama u razvoju, no Odboru su se obratili građani ukazujući na probleme s kojima se i dalje susreće oko 4.000 korisnika toga prava.

ZAGREB - Hrvatski Caritas (HC) potpisao je danas u njemačkom gradu Freiburgu ugovor s njemačkim Caritasom o nabavi šatora, pokrivača i drugih proizvoda, u vijednosti milijun i pol kuna, koje je hrvatska Vlada donirala kao pomoć žrtvama potresa u Pakistanu, priopćeno je iz Hrvatskog Caritasa. Vladina donacija žrtvama potresa bit će utrošena za kupnju 600 šatora u vijednosti 102 tisuće eura te za kupnju 3600 pokrivača za 12.240 eura. Preostali iznos od 84.160 eura bit će namijenjen podmirenju potreba stradalih u nadolazećim hladnim danima, u dogovoru s ekipama Njemačkog Caritasa za hitne intervencije.

ZAGREB - Ključeve za 130 stanova u pet zgrada u Španskom danas su dobile obitelji koje su se natjecale za stanove po Programu poticane stanogradnje (POS) u Zagrebu. POS-ovi stanovi u Španskom su od 40 do 120 četvornih metara, a prosječna cijena im je 893 eura "po kvadratu", rekao je direktor državne Agencije za promet nekretninama (APN) Vladimir Goatti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙