FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Blair: široka suglasnost o politici usmjerenoj prema budućnosti (duže)

HAMPTON COURT, 27. listopada 2005. (Hina) - Prijedlozi da se EU okreneprema politici usmjerenoj prema budućnosti naišli su široku suglasnostmeđu državama članicama, izjavio je britanski premijer Tony Blairnakon završetka neformalnog summita europskih čelnika u Hampton Courtupored Londona.
HAMPTON COURT, 27. listopada 2005. (Hina) - Prijedlozi da se EU okrene prema politici usmjerenoj prema budućnosti naišli su široku suglasnost među državama članicama, izjavio je britanski premijer Tony Blair nakon završetka neformalnog summita europskih čelnika u Hampton Courtu pored Londona.

Blair je na konferenciji za novinare istaknuo da je analiza Europske komisije, koja je poslužila kao temelj za raspravu na summitu, naišla "na široku suglasnost".

Komisija je u svom dokumentu navela da status quo nije održiv, jer unatoč napretku u pojedinim područjima, sadašnja ekonomska i socijalna politika ne može riješiti probleme nezaposlenosti, niskog rasta, siromaštva i socijalne nepravde u Europi, zatim da EU i njezine zemlje članice, europske institucije i socijalni partneri moraju raditi zajedno kako bi se pronašla zajednička rješenja za zajedničke probleme; provedba već usvojenih odluka na europskoj i nacionalnim razinama mora biti pojačana kako bi se potaknuli rast i zaposlenost; Europska komisija spremna je razmotriti nove opcije poput uspostave fonda za prilagodbu globalizaciji.

Taj fond bi trebao pomoći radnicima, koji zbog sve većeg konkurentskog pritiska, gube posao da pronađu novo zaposlenje.

Na summitu, održanom u palači kralja Henrika VIII., uz 25 šefova država ili vlada članica EU-a sudjelovali su i premijeri Bugarske i Rumunjske, koje bi članicama trebale postati 2007. godine, a na radnom ručku njima su se pridružili premijeri kandidatskih zemalja Hrvatske i Turske, Ivo Sanader i Recep Tayyip Erdogan.

Čelnici EU-a raspravljali su o nekoliko prioritetnih područja, koja je u srijedu premijer Blair istaknuo u obraćanju zastupnicima Europskog parlamenta u Strasbourgu. Riječ je o stvaranju zajedničkog energetskog tržišta, većem ulaganju u istraživanje i inovacije, podizanju kvalitete sveučilišta, jaču kontrolu migracijskih tokova i liberalizaciju tržišta rada.

Govoreći o proračunu EU-a za razdoblje 2007.-2013. Blair je rekao da će učiniti sve da se o tome postigne dogovor na summitu u prosincu, jer je to od ključnog značenja, ali priznao da će to biti "vrlo teško".

Britanski premijer istaknuo je da je summit omogućio "utvrđivanje jasnog smjera", kojim bi Europa trebala krenuti u suočavanju s izazovima globalizacije. Prema njemu, čelnici su se složili oko potrebe uspostave zajedničke energetske mreže, oko potpore za istraživanje, inovacije i razvoj te oko reforme sveučilišta. I predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso smatra da je pronađen novi smjer.

"Mislim da postoji novi smjer, ali za napredak Europe potrebno je postići dogovor o proračunu", rekao je predsjednik Komisije.

Premijer Blair, unatoč zahtjevima više članica, da se na summitu raspravlja o višegodišnjem proračunu, zbog čega je propao summit u lipnju, to odbio, ističući da najprije treba dogovoriti opći smjer, a tek onda krenuti u konkretni posao.

Francuski predsjednik Jacques Chirac i njemački kanceler Gerhard Schroeder, kojemu je ovo zadnji europski summit, ocijenili su vrlo korisnim sastanak u Hampton Courtu.

"Moj je dojam da je summit bio koristan, jer su svi rekli da je potrebno postići dogovor o proračunu u prosincu", rekao je Schroeder na konferenciji za novinare.

Summit je završio bez ikakvih zaključaka.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙