FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Blair: Široka suglasnost o politici usmjerenoj prema budućnosti (kraće)

HAMPTON COURT, 27. listopada 2005. (Hina) - Prijedlozi da se EU okrenepolitici usmjerenoj prema budućnosti naišli su na široku suglasnostmeđu državama članicama, izjavio je britanski premijer Tony Blairnakon neformalnog summita europskih čelnika u Hampton Courtu pokrajLondona.
HAMPTON COURT, 27. listopada 2005. (Hina) - Prijedlozi da se EU okrene politici usmjerenoj prema budućnosti naišli su na široku suglasnost među državama članicama, izjavio je britanski premijer Tony Blair nakon neformalnog summita europskih čelnika u Hampton Courtu pokraj Londona.

Blair je na konferenciji za novinare istaknuo da je analiza Europske komisije, koja je poslužila kao temelj za raspravu na summitu, naišla "na široku suglasnost".

Komisija je u svom dokumentu navela da status quo nije održiv, jer unatoč napretku u pojedinim područjima, sadašnja ekonomska i socijalna politika ne može riješiti probleme nezaposlenosti, niskog rasta, siromaštva i socijalne nepravde u Europi, zatim da EU i njezine zemlje članice, europske institucije i socijalni partneri moraju raditi zajedno kako bi se pronašla zajednička rješenja za zajedničke probleme; provedba već usvojenih odluka na europskoj i nacionalnim razinama mora biti pojačana kako bi se potaknuli rast i zaposlenost; Europska komisija je spremna razmotriti nove opcije poput uspostave fonda za prilagodbu globalizaciji.

Taj fond bi trebao pomoći radnicima, koji zbog sve većeg konkurentskog pritiska, gube posao da pronađu novo zaposlenje.

Na summitu, održanom u palači kralja Henrika VIII., uz 25 šefova država ili vlada članica EU-a sudjelovali su i premijeri Bugarske i Rumunjske, koje bi članicama trebale postati 2007. godine, a na radnom ručku njima su se pridružili premijeri kandidatskih zemalja Hrvatske i Turske, Ivo Sanader i Recep Tayyip Erdogan

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙