FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Počeo neformalni europski sastanak na vrhu

HAMPTON COURT, 27. listopada 2005. (Hina) - Neformalni sastanak na vrhuEuropske unije na kojem će europski čelnici raspravljati o budućnostiEurope i izazovima globalizacije počeo je u četvrtak u Hampton Courtu,nedaleko Londona.
HAMPTON COURT, 27. listopada 2005. (Hina) - Neformalni sastanak na vrhu Europske unije na kojem će europski čelnici raspravljati o budućnosti Europe i izazovima globalizacije počeo je u četvrtak u Hampton Courtu, nedaleko Londona.

Uz 25 šefova država ili vlada članica EU-a, na neformalnom summitu sudjelovat će i premijeri Bugarske i Rumunjske, koje bi članicama trebale postati 2007. godine, a na radnom ručku njima će se pridružiti i premijeri kandidatskih zemalja Hrvatske i Turske, Ivo Sanader i Recep Tayyip Erdogan.

Summit će biti prigoda da se premijer Sanader sastane s više kolega iz EU-a.

Prvotno je bilo planirano da summit u Hampton Courtu, bivšoj palači kralja Henrika VIII., traje dva dana 27. i 28. listopada, ali je naknadno skraćen na jedan dan.

Britanski premijer Tony Blair, domaćin neformalnog sastanka na vrhu, koji je već ranije odbio da se summit bavi Financijskom perspektivom, dugoročnim proračunom EU-a za razdoblje 2007-2013., rekao je u srijedu pred Europskim parlamentom kako se nada da će EU na formalnom summitu u prosincu uspjeti postići dogovor o Financijskoj perspektivi.

Blair je europskim zastupnicima u Strasbougu iznio prioritete britanskog predsjedništva do kraja ove godine.

"Naša je namjera da se prvo dogovorimo o ekonomskom smjeru u kojem Europa treba krenuti, zatim odrediti prioritetna područja i na kraju postići dogovor o proračunu na summitu u prosincu", rekao je Blair.

Britanski premijer je naveo šest prioritetnih područja na kojima bi EU trebala djelovati - istraživanje i razvoj, zajedničko energetsko tržište, bolja sveučilišta, kontrola ilegalnih imigracija i korištenje legalnih imigranata za europsko gospodarstvo.

Blair je također podržao prijedlog Europske komisije da se stvori "fond za prilagodbu globalizaciji", koji bi bio namijenjen radnicima, koji bi ostajali bez posla zbog restrukturiranja poduzeća.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙