FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

ZAGREB, 27. listopada 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 9,30sati.
ZAGREB, 27. listopada 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 9,30 sati.

LONDON - Čelnici Europske unije okupljaju se u četvrtak u Hampton Courtu pokraj Londona na neformalnom summitu na kojem će pokušati odgovoriti na pitanje kako EU može prekinuti trend slabog gospodarskog rasta i zaostajanja uz istodobno zadržavanje visoke razine socijalne sigurnosti. Uz 25 šefova država ili vlada članica EU-a, na neformalnom summitu sudjelovat će i premijeri Bugarske i Rumunjske, koje bi članicama trebale postati 2007. godine, a na radnom ručku njima će se pridružiti i premijeri kandidatskih zemalja Hrvatske i Turske, Ivo Sanader i Recep Tayyip Erdogan. Britanski premijer Tony Blair, koji je već ranije odbio da se summit bavi Financijskom perspektivom, dugoročnim proračunom EU za razdoblje 2007-2013., rekao je da je cilj neformalnog summita "postići dogovor o smjeru kojim će EU krenuti", prije nego se pozabavi posebnim temama poput proračuna.

DEN HAAG - Ratni zapovjednik HVO-a u Kiseljaku Ivica Rajić, koji je u srijedu pred Haškim sudom priznao krivnju za teške povrede Ženevskih konvencija počinjene tijekom hrvatsko-bošnjačkog sukoba 1993., u činjeničnoj osnovi sporazuma s Tužiteljstvom je potvrdio da je "Hrvatska sudjelovala u međunarodnom oružanom sukobu na teritoriju BiH". U dokumentu stoji kako se Ivica Rajić slaže da bi dokaznim materijalom Tužiteljstvo dokazalo izvan svake razumne sumnje sljedeće: "Sve vrijeme na koje se odnosi izmijenjena optužnica (1. listopada 30. prosinca 19993.), u BiH je postojalo stanje međunarodnog oružanog sukoba u kojem je učestvovala Republika Hrvatska kao nezavisna država i njezina vlada, oružane snage i predstavnici u oružanom sukobu protiv bosanskih Muslimana, na teritoriju BiH kao nezavisne države", navodi se u činjeničnoj osnovi.

HONG KONG - Dvanaestogodišnja djevojčica sa simptomima gripe umrla je u selu u središnjoj Kini, gdje su ovog tjedna zabilježena tri žarišta ptičje gripe među divljim pticama, objavio je u četvrtak The South China Morning Post. Bude li potvrđeno da je riječ o ptičjoj gripi, bit će to prvi kineski smrtni slučaj od toga virusa. Djevojčica He Yin i njezin 10-godišnji brat razboljeli su se prije tjedan dana nakon što su jeli meso kokoši uginule od nepoznate bolesti, prenio je Post riječi njezina oca Hea Tieguanga iz sela Wantanga. Zasad nema dokaza da je njezina smrt povezana s ptičjom gripom koja se pojavila u tome selu pokrajine Hunan. Nijedna odrasla osoba iz njezine obitelji nema simptome gripe, piše list, a liječnici kažu da je umrla od groznice.

AMSTERDAM - U požaru koji je u četvrtak izbio u zatvoru amsterdamske zračne luke Schiphol poginulo je 11 osoba, a još ih je 15 ozlijeđeno, izvijestili su nizozemski mediji. Prenoseći podatke o broju žrtava mediji su citirali ministra pravosuđa. Ranije je policijski glasnogovornik izjavio da je poginulo 10 osoba, dok je više podataka odbio objaviti prije službene konferencije za novinare. Glasnogovornik zračne luke kazao je da je požar koji je izbio nešto iza ponoći i trajao nekoliko sati stavljen pod kontolu te da ne utječe red letenja i odvijanje prometa. U zatvoru, odnosno, kompleksu za zadržavanje, uglavnom su se nalazili osumnjičeni zbog trgovine drogom, ali i ilegalni imigranti, kaže policija.

GAZA - Izraelski ratni zrakoplovi raketirali su u četvrtak pojas Gaze, gađajući ciljeve palestinskih militanata, nekoliko sati nakon bombaškog samoubilačkog napada na prepunoj izraelskoj tržnici. Izraelska vojska izjavila je da je pokrenula zračni napad kako bi Palestince spriječila da ispaljuju granate na židovsku državu u najvećem rasplamsavanju nasilja nakon prošlomjesečnog izraelskog povlačenja iz Gaze nakon 38 godina okupacije. Palestinski svjedoci su rekli da je Izrael izveo i drugi napad u kojem je oštećena cesta na sjeveru Gaze. Za sada nema podataka o žrtvama posljednjeg napada, pokrenutog kao odgovor na samoubilački bombaški napad u izraelskom obalnom gradu Hadera. Odgovornost za napad na tržnici preuzeo je Islamski džihad, koji tvrdi da je napad osveta za izraelsko ubojstvo zapovjednika Islamskog džihada na Zapadnoj obali u ponedjeljak.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙