FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Francuski veleposlanik obišao okolicu Nuštra

NUŠTAR, 26. listopada 2005. (Hina) - Francuski veleposlanik u HrvatskojFrancois Saint-Paul obišao je danas lokacije u okolici Nuštra navinkovačkom području, za razminiranje kojih je francuska vladadonirala 100 tisuća eura.
NUŠTAR, 26. listopada 2005. (Hina) - Francuski veleposlanik u Hrvatskoj Francois Saint-Paul obišao je danas lokacije u okolici Nuštra na vinkovačkom području, za razminiranje kojih je francuska vlada donirala 100 tisuća eura.

Tim se sredstvima, osim poljoprivrednih površina između Nuštra i Cerića, veličine oko 108 tisuća četvornih metara, razminirava i područje u blizini dječjeg igrališta između Nuštra i Marinaca veličine oko 5000 četvornih metara.

Poslove razminiranja na obje lokacije izvodi tvrtka Ares iz Siska, a trebali bi biti završeni do kraja listopada ove godine.

Izražavajući zadovoljstvo tijekom razminiranja, francuski veleposlanik pohvalio je hrabrost pirotehničara rekavši kako ga izuzetno raduje spoznaja da će se to poljoprivredno zemljište ponovno staviti u funkciju, a dječje igralište postati sigurno za dječju igru.

Po riječima ravnatelja Hrvatskog centra za razminiranje Otta Jungwirtha, Republika Francuska od 1998. do danas kroz šest projekata razminiranja uložila je u Hrvatskoj oko 800 tisuća eura.

Župan Božo Galić zahvalio je francuskoj vladi na sredstvima uloženima u razminiranju u Vukovarsko-srijemskoj županiji podsjetivši kako je prošlogodišnja donacija Republike Francuske, u iznosu od 100 tisuća eura, utrošena za razminiranje poljoprivrednih površina u Henrikovcima, također na nuštarskom području.

Župan je, međutim, ocijenio i da se u razminiranje u Hrvatskoj još uvijek ulaže nedovoljno sredstava, kako iz državnog proračuna, tako i iz drugih izvora financiranja.

Podsjetio je kako je od 1998. do sada od posljedica eksplozija minsko-eksplozivnih sredstava u Vukovarsko-srijemskoj županiji poginulo 35 osoba.

Prema podatcima HCR-a, veličina minski sumnjivih površina u Vukovarsko-srijemskoj županiji procjenjuje se na oko 107 četvornih kilometara s više od 44 tisuće mina.

Najveći dio minski sumnjivih površina u toj županiji, s 49 posto, čine šumske, a s 44 posto poljoprivredne površine.

Na području općine Nuštar minski je sumnjivo 9 četvornih kilometara, obilježenih sa 157 oznaka o minskoj opasnosti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙