FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Za razminiranje u Hrvatskoj ove godine 300 milijuna kuna

OSIJEK,24. listopada 2005.(Hina) - U razminiranje ove se godine uHrvatskoj ulaže oko 300 milijuna kuna, od čega 40 milijuna kuna uOsječko-baranjsku županiju, gdje je ove godine do sada razminiranoviše od četiri milijuna četvornih metara.
OSIJEK,24. listopada 2005.(Hina) - U razminiranje ove se godine u Hrvatskoj ulaže oko 300 milijuna kuna, od čega 40 milijuna kuna u Osječko-baranjsku županiju, gdje je ove godine do sada razminirano više od četiri milijuna četvornih metara.

To je istaknuto na današnjem sastanku savjetnika predsjednika Vlade za razminiranje Đure Brodarca i ravnatelja Hrvatskog centra za razminiranje (HCR) Otta Jungwirtha s osječko-baranjskim županom Krešimirom Bubalom.

Podsjetivši kako je od posljedica minsko-eksplozivnih sredstava u Osječko-baranjskoj županiji smrtno stradalo 45, a teško ozlijeđeno 120 osoba, župan Bubalo je rekao da je ta županija, s oko 210 četvornih kilometara minski sumnjivih površina, minski najzagađenija u Hrvatskoj.

Dodao je kako je, uz razminiranje poljoprivrednih površina, jedan od najvažnijih problema razminiranje ključnih trasa Parka prirode "Kopački rit", što je posljednjih dana posebice aktualizirano zbog potrebe nadziranja ptičje gripe.

Brodarac je izvijestio kako se u suradnji s jedinicama lokalne samouprave nastoji odrediti prioritete za iduću godinu.

Nije mogao procijeniti koliko će sredstava biti potrebno za razminiranje Kopačkoga rita i o kojim će se površinama raditi, dodavši da će to ovisiti o prioritetima Kriznog stožera za praćenje ptičje gripe te o vremenskim uvjetima.

Ravnatelj Hrvatskog centra za razminiranje Jungwirth upozorio je na smanjenje donacija u sredstvima za razminiranja i porast udjela državnog proračuna, koji u ovogodišnjem iznosu za razminiranje u Osječko-baranjskoj županiji čini 60 posto ukupnih sredstava.

Ocijenio je kako nije realno očekivati da će se u razdoblju do 2009. u cijelosti očistiti sve minski sumnjive površine, kako je to predviđeno Nacionalnim planom razminiranja, ali da se u tom razdoblju planiraju očistiti sva minska polja i vratiti u funkciju poljoprivredne površine.

U raspravi je upozoreno kako je na području Županije, zbog visokih voda, u mirovanju osam projekata razminiranja, uključujući i projekte u Kopačkom ritu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙