FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Jačanje rublje i inflacija potkopavaju konkurentnost Rusije

MOSKVA, 26. listopada 2005. (Hina/AP) - Ruski ministar financija AlexeiKudrin upozorio je u srijedu da jačanje tečaja rublje i visokainflacija prijete potkopavanju konkurentnosti ruskog gospodarstva utrenutku kada zemlja nastoji ući u Svjetsku trgovinsku organizaciju(WTO), objavile su ruske agencije.
MOSKVA, 26. listopada 2005. (Hina/AP) - Ruski ministar financija Alexei Kudrin upozorio je u srijedu da jačanje tečaja rublje i visoka inflacija prijete potkopavanju konkurentnosti ruskog gospodarstva u trenutku kada zemlja nastoji ući u Svjetsku trgovinsku organizaciju (WTO), objavile su ruske agencije.

Dok je rublja od početka godine oslabila nominalno tri posto naprema dolaru, visoka stopa inflacija znači da je realno njezina vrijednost porasla za osam posto.

Istodobno, ojačala je 10 posto naprema euru čak i prije uračunavanja inflacije, što ukazuje da mnogo višu realnu aprecijaciju.

Obujam uvoza raste od 17 do 18 posto godišnje, kazao je Kudrin, dodavši da jačanje rublje sprečava Rusiju da se učinkovito natječe sa Zapadom. Inflacija je potaknuta povećanom državnom potrošnjom i mogla bi dosegnuti 11,5 posto ove godine, kazao je savjetnik ministra Andrei Illarionov.

"Jačanje rublje i visoka inflacija su dvostruko zlo za zemlju", istaknuo je Kudrin.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙