FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Okrugli stol o drvnoj industriji

ZAGREB, 25. listopada 2005. (Hina) - Izrada nacionalne bilance drvnesirovine, razvoj novih proizvoda u funkciji izvoza, ulaganje u razvoji marketing te usvajanje novih tehnologija, samo su neke od mjera kojeje potrebno poduzeti da bi se povećala konkurentnost hrvatskedrvno-prerađivačke industrije i industrije namješaja.
ZAGREB, 25. listopada 2005. (Hina) - Izrada nacionalne bilance drvne sirovine, razvoj novih proizvoda u funkciji izvoza, ulaganje u razvoj i marketing te usvajanje novih tehnologija, samo su neke od mjera koje je potrebno poduzeti da bi se povećala konkurentnost hrvatske drvno-prerađivačke industrije i industrije namješaja.

Istaknuto je to na današnjem okruglom stolu na temu programa razvoja industrijske prerade drva održanog na zagrebačkom Šumarskom fakultetu.

Budućnost ove gospodarske grane, kako je rekao dekan Šumarskog fakulteta Mladen Figurić, leži i u povećanju stupnja finalizacije proizvoda, a kao hrvatske mogućnosti u spomenutoj branši naveo je proizvodnju i izvoz namještaja, podova, parketa, piljene građe i ploča.

Potencijale našeg gospodarskog rasta, kazao je Figurić, moramo staviti u kontekst pregovora s Europskom unijom (EU), odnosno, potrebno je izraditi mjere za povećanje konkurentnosti domaćih proizvoda.

Figurić je također naglasio važnost obrazovanja kadrova u drvnoj industriji, a povezivanje tvrtki u clastere mogućnost su za izlazak na inozemna tržišta.

Na skupu je istaknuto kako domaći proizvodi drvne industrije imaju šanse i potencijala na tržištu EU, no treba poraditi na modernizaciji i usvajanju novih tehnologija te stvaranju prepoznatljivog dizajna i vlastitih brandova.

Povećanje konkurentnosti domaćih proizvoda trebao bi pak biti odgovor na veliki uvoz namještaja.

Država treba stvoriti uvjete za rast drvnog sektora, no proizvođači se sami moraju pripremiti na izazove koji ih očekuju ulaskom Hrvatske u EU, rečeno je.

(Hina) xtp yds

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙