FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Beograd: Održan skup o lustraciji

BEOGRAD,24. listopada 2005.(Hina) - Lustracija nositelja vlasti ukomunističkim režimima u jugoistočnoj Europi nije obavljena, a vlastitih država ni danas nisu spremne da na putu ka Europskoj uniji otvoredosjee i uklone iz vlasti one koji su do 1990. godine bili odgovorniza kršenje ljudskih prava, zaključak je jednodnevnog skupa "Otkrivanjeskrivene povijesti: Lustracija na zapadnom Balkanu", koji je uponedjeljak održan u Beogradu.
BEOGRAD,24. listopada 2005.(Hina) - Lustracija nositelja vlasti u komunističkim režimima u jugoistočnoj Europi nije obavljena, a vlasti tih država ni danas nisu spremne da na putu ka Europskoj uniji otvore dosjee i uklone iz vlasti one koji su do 1990. godine bili odgovorni za kršenje ljudskih prava, zaključak je jednodnevnog skupa "Otkrivanje skrivene povijesti: Lustracija na zapadnom Balkanu", koji je u ponedjeljak održan u Beogradu.

Na projektu o problemu lustracije radilo je više nevladinih organizacija iz zemalja jugoistočne Europe (zemlje bivše Jugoslavije, osim Slovenije, plus Albanija), među kojima i Hrvatski helsinški odbor. Projekt je vodio Centar za demokraciju i pomirenje u jugoistočnoj Europi (CDRSEE) iz Soluna.

U dvogodišnjem istraživanju sudjelovalo je više od 150 stručnjaka a provedeno je uz pomoć Europske unije i USAID-a. Oni su zaključili da države ove regije nisu spremne otvoriti dosjee tajnih službi, niti provesti lustraciju za one koji su do 1990. godine bili suradnici nedemokratskih režima. Projekt nije obuhvatio posljednjih 15 godina.

Direktor projekta Magarditsch Hatschikjan ukazao je među ostalim na problem što Europska unija ne navodi lustraciju i otvaranje tajnih dosjea kao uvjet za pridruživanje država Europskoj uniji, te ti procesi mogu proizaći samo iz unutarnjih struktura društava u procesu njihove demokratizacije.

Na skupu su sudjelovali predstavnici nevladinih organizacija iz Hrvatske (HHO), Bosne i Hercegovine, Srbije, Makedonije i Albanije, a zajednički im je zaključak da bez procesa lustracije nema niti potpunog suočavanja s prošlošću, što je jedan od najvažnijih uvjeta za potpunu demokratizaciju zemalja jugoistočne Europe i njihove europske budućnosti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙