FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ptičja gripa dijagnosticirana i na našičkim ribnjacima

ZAGREB, 24. listopada 2005. (Hina) - Predsjednik Kriznog stožera zaobranu protiv ptičje gripe Mate Brstilo rekao je da je danas utvrđenvirus ptičje gripe H5 na dva labuda s ribnjaka u Našicama, te da seradi o istom jatu labudova koje je bilo na zdenačkom ribnjaku"Grudnjaku".
ZAGREB, 24. listopada 2005. (Hina) - Predsjednik Kriznog stožera za obranu protiv ptičje gripe Mate Brstilo rekao je da je danas utvrđen virus ptičje gripe H5 na dva labuda s ribnjaka u Našicama, te da se radi o istom jatu labudova koje je bilo na zdenačkom ribnjaku "Grudnjaku".

Na tom je ribnjaku u šest labudova već dijagnosticiran virus ptičje gripe, a ribnjak "Grudnjak" i našički u istom su epizootiološkom području, razlike su samo tri do pet kilometara zračne linije, pa i manje.

"Dakle to nije nov slučaj, nego zapravo utvrđena bolest u još jedne skupine uginulih labudova", rekao je Brstilo na konferenciji za novinare u Ministarstvu poljoprivrede.

Najavio je da će već danas Krizni stožer donijeti odluku da se i na našičkom području, koje je zapravo uz područje gdje je završilo usmrćivanje peradi, početi pripreme za provedbu istih mjera kao i za područje oko "Grudnjaka". Ponovio je da labudovi imaju naviku izlaziti i šetati po okolici, te da ga posebno veseli što nije potvrđen nijedan slučaj zaraze domaće peradi.

Vlada će na ovotjednoj sjednici donijeti i odluku o naknadi štete onima čija je perad usmrćena, a šteta se za sada procjenjuje na oko milijun kuna, rekao je glasnogovornik Ministarstva poljoprivrede Mladen Pavić.

Provedenim mjerama 22. i 23. listopada oko ribnjaka "Grudnjaka" ukupno je u devet naselja usmrćeno 13.005 komada peradi. Od 485 kućanstava koje su držale perad obrađeno ih je 370.

Danas će šest ekipa dezinficirati peradarnika u selu Kutovima i u nekoliko dvorišta završiti eutanaziju jer dio peradi nije bio u peradarnicima.

Brstilo je ponovno naglasio da nema nikakvih opasnosti za zdravlje ljudi, da zbog toga ne treba stvarati nikakvu paniku, jer ovo je isključivo bolest ptica. Hrvatska je prva zemlja koja je utvrdila virus u trenutku kad je on s divljim pticama došao u zemlju i poduzela sve da se spriječi prenošenje virusa na domaću perad, posebno na intenzivne uzgoje, rekao je.

Dodao je da se pitanje konzumacije mesa i proizvoda od mesa peradi uopće nije upitno, jer meso peradi, hrvatske proizvodnje koje je u našim trgovinama, dolazi iz kontroliranih uzgoja s visokim biosigurnosnim mjerama.

Voditelj Centra za peradarstvo Veterinarskog instituta u Zagrebu Vladimir Savić rekao je da je u oba slučaja utvrđen virus ptičje gripe H5, ali se još ne zna koji je N podtip, što će za koji dan znati hrvatski laboratorij i laboratorij u Weybridgeu.

Centar za peradarstvo do sada je zaprimio 691 uzorak ptica i domaće peradi za analizu. Savić je rekao da je u aktivno praćenje sada uključena i domaća perad iz šire regije gdje su nađeni zaraženi labudovi te da su dobili 441 uzorak brisa divljih ptica i domaće peradi. Centru je dopremljeno i 250 uzoraka raznih ptica koje su izravno dostavili građani ili na njihovu dojavu veterinarske službe.

Postoji mogućnost da su ti labudovi pri dolasku u Hrvatsku doletjeli negdje drugdje, ali se do sada niti jedna druga zemlja o bolesti svojih labudova nije očitovala, rekao je Savić. Dodao je da labudovi nisu prstenovani jer su mladi i zato se nije moglo odrediti odakle su doletjeli.

Brstilo je napomenuo da je jučer glavni povjerenik za zdravlje životinja EU-a rekao kako smatra da je Hrvatska na najbolji mogući način provela sve propisane mjere.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙