FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gelo: početak screening za poljoprivredu 5. prosinca

ZAGREB, 24. listopada 2005. (Hina) - Početak screening za poljoprivredupredviđen je za 5. prosinca, a tri ključne stvari u pregovorima saEuropskom unijom u poljoprivredi bit će razina poticaja, proizvodnekvote i pitanja stjecanja vlasništva nad poljoprivrednim zemljištem odstrane stranih fizičkih osoba.
ZAGREB, 24. listopada 2005. (Hina) - Početak screening za poljoprivredu predviđen je za 5. prosinca, a tri ključne stvari u pregovorima sa Europskom unijom u poljoprivredi bit će razina poticaja, proizvodne kvote i pitanja stjecanja vlasništva nad poljoprivrednim zemljištem od strane stranih fizičkih osoba.

Istaknula je to voditeljica pregovaračke skupine za poljoprivredu Ružica Gelo na današnjem susretu s novinarima.

Prva će faza screening, u kojoj će Europska komisija prezentirati svoje zakonodavstvo, trajati dva tjedna, nakon čega će uslijediti druga faza u kojoj će Hrvatska davati informacije o stupnju usklađenosti svog zakonodavstva s EU, a za one stvari koje nisu usuglašene naznačit će se rokovi u kojima će se ti zakoni usklađivati.

Ti rokovi, kako je pojasnila, postat će sastavni dio nacionalnog programa za pridruživanje Hrvatske EU, odnosno dokumenta koji izrađuje Vlada i koji onda postaje obveza državne administracije.

Nakon završetka screeninga, koji u pravilu u poljoprivredi traje oko godinu dana, pojasnila je Gelo, kreće se u pregovore o izuzecima, odnosno o proizvodnim kvotama ili razini poticaja.

Gelo je kazala kako u ovom trenutku ne želi špekulirati o prijelaznim periodima.

Gelo je mišljenja kako bi i Hrvatska po pitanju stjecanja vlasništva stranaca nad poljoprivrednim zemljištem trebala imati prijelazno razdoblje, no za sada još ništa konkretno o tome nije željela govoriti.

Što se tiče politike isplate poticaja, Gelo je kazala kao će ulaskom u EU biti novaca za poljoprivredu i stizat će na vrijeme, a posebice je istaknula mogućnost dobivanja značajnih sredstava za mjere ruralnog razvitka.

Ono što Hrvatska mora učiniti u procesu pristupanja EU, kazale je Gelo, je jačanje institucija na tom sektoru. Nužno je jačati rad inspekcijskih i savjetodavnih službi u poljoprivredi, a veliku pažnju treba posvetiti edukaciji proizvođača.

(Hina) xtp yds

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙