FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ministarstvo poljoprivrede demantira da su stigli rezultati koji potvrđuju virus H5 N1

ZAGREB, 22. listopada 2005. (Hina) - Glasnogovornik Ministarstvapoljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva, Mladen Pavić, oštroje večeras opovrgnuo članak u sutrašnjem "Večernjem listu", u kojem senavodi da su neimenovani izvori iz Kriznog stožera i britanskogInstituta u Weybridgeu potvrdili kako su labudovi iz ribnjačarstva"Grudnjak" u Hrvatskoj bili zaraženi smrtonosnim virusom ptičje gripeH5 N1.
ZAGREB, 22. listopada 2005. (Hina) - Glasnogovornik Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva, Mladen Pavić, oštro je večeras opovrgnuo članak u sutrašnjem "Večernjem listu", u kojem se navodi da su neimenovani izvori iz Kriznog stožera i britanskog Instituta u Weybridgeu potvrdili kako su labudovi iz ribnjačarstva "Grudnjak" u Hrvatskoj bili zaraženi smrtonosnim virusom ptičje gripe H5 N1.

Te tvrdnje glasnogovornik Ministarstva u izjavio Hini nazvao je "čistom izmišljotinom", naglasivši da je time "nanešena velika šteta, te je narušen ugled i hrvatskoj državi i njenim institucijama i cijelom gospodarstvu".

"Danas popodne Iz Hrvatske su u laboratorij Instituta u Weybridgeu poslani nalazi šest labudova dijagnosticiranih na virus ptičje gripe, podtipa H5, koje je napravio Centar za peradarstvo Veterinarskog instituta. Oni će ih zaprimiti sutra i tek polovicom idućeg tjedna možemo očekivati laboratorijski nalaz Instituta u Weybridgeu", rekao je Pavić.

Glasnogovornik Ministarstva poljoprivrede potvrdio je kako rezultate laboratorijskog nalaza Institut u Weybridgeu šalje izravno hrvatskom Ministarstvu poljoprivrede.

Također je naglasio kako Ministarstvo od prvog dana ništa nije prikrivalo glede svim događaja oko ptičje gripe.

"Sve je u Hrvatskoj bilo iznijeto odmah kako se, kada i što se događalo vezano za ptičju gripu, bez ikakavog prikrivanja informacija", rekao je Pavić.

Podsjetio je kako je Centar za peradarstvo jučer kasno popodne, na temelju analize uzoraka sa 12 uginulih labudova na ribnjačarstvu "Grudnjak", potvrdio da je na šest labudova dijagnosticiran virus ptičje gripe. Jučer navečer u 22 sata u vezi s tim održana je konferencija za novinstvo Ministarstva poljoprivrede na kojoj je javnost obaviještena o svemu.

Da je u Hrvatskoj izdvojen virus ptičje gripe podtipa H5 potvrdio je novinarima sinoć, nakon izvanredne telefonske sjednice Vlade, i premijer Sanader, koji je također najavio da će uzorci uginulih labudova biti hitno upućeni u Institut Weybridge, radi konačne potvrde je li riječ o virusu H5 N1, te da će rezultati biti poznati za nekoliko dana.

Naglasivši kako su sve informacije vezane iz ptičju gripu u Hrvatskoj bile iznijete odmah, bez ikakvog prikrivanja, glasnogovornik Ministarstva poljoprivrede rekao je također kako je Ministarstvo od uredništva "Večernjeg lista" "zatražilo da objavi kopiju potvrde iz laboratorija Instituta u Weybridgeu da je riječ o virusu H5 N1, za koju tvrde da imaju, ili da objave demantij". Jer, ako to ne učine, Ministarstvo najavljuje sudsku tužbu, dodao je glasnogovornik Pavić.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙