FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zdenci: počela eutanazija peradi

ZDENCI, 22. listopada 2005. (Hina) - U selima u općini Zdencima, gdjeje u šest uginulih labudova na ribnjaku Grudnjaku utvrđen virus ptičjegripe, danas poslijepodne počela je eutanazija peradi.
ZDENCI, 22. listopada 2005. (Hina) - U selima u općini Zdencima, gdje je u šest uginulih labudova na ribnjaku Grudnjaku utvrđen virus ptičje gripe, danas poslijepodne počela je eutanazija peradi.

"Eutanazija je propisana Zakonom Republike Hrvatske i propisima Europske unije i jedini je način na koji se ptičja gripa može učinkovito suzbijati jer se prekida veza između izvora bolesti i domaće peradi", izjavio je ravnatelj Uprave za veterinarstvo Mate Brstilo. Dodao je da se eutanazija obavlja u krugu od tri kilometra od žarišta, i to samo na ekstenzivno uzgajanoj peradi u manjim seoskim gospodarstvima u osam sela.

Na novinarsko pitanje je li virus otkriven u svih 12 labudova na ribnjaku u Zdencima, odgovorio je da se obrađuju tzv. skupni uzorci koji su relevantni bilo da je u pitanju virus pronađen u jednoj ili u svih 12 ptica. Ako je virus pronađen samo u jednom uzorku, to je dovoljno da se bolest potvrdi, rekao je Mate Brstilo.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva Petar Čobanković rekao je kako su se istodobno počele primjenjivati i mjere nadzora i praćenja svih voda u Hrvatskoj.

"Reagiramo promptno, pa smo naredbu prenijeli na sve veterinarske stanice u zemlji", rekao je na konferenciji za novinare u Zdencima ministar Čobanković.

Istaknuo je da je Ministarstvo poljoprivrede u stalnoj vezi s Europskom komisijom, koju redovito izvještava o svim mjerama i aktivnostima koje se provode u Hrvatskoj. "Neke zemlje već su nam ponudile određene oblike pomoći pa smo tako već uspostavili kontakt s Ministarstvom poljoprivrede Nizozemske. Tražili smo od njih stručnjake epizootiologe i opremanje laboratorija za utvrđivanje ptičje gripe najsuvremenijim uređajima", rekao je ministar Čobanković.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙