FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U Iloku počeli "V. Dani Julija Benešića"

ILOK, 21. listopada 2005. (Hina) - U spomen na jezikoslovca iprevoditelja Julija Benešića u Iloku je danas počeo dvodnevniznanstveni i književni skup "Peti Dani Julija Benešića".
ILOK, 21. listopada 2005. (Hina) - U spomen na jezikoslovca i prevoditelja Julija Benešića u Iloku je danas počeo dvodnevni znanstveni i književni skup "Peti Dani Julija Benešića".

Skup je okupio znanstvenike koji proučavaju hrvatsku kulturnu, jezičnu, znanstvenu i povijesnu baštinu Iloka, istočne Slavonije i Srijema.

"Dane Julija Benešića" organiziraju Muzej grada Iloka, zagrebački Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje, Katedra za hrvatski standardni jezik Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Gradska knjižnica i čitaonica u Iloku.

Julije Benešić (Ilok 1883. - Zagreb 1957.), pjesnik, prozni pisac, prevoditelj i jezikoslovac, gimnaziju je završio u Osijeku, studirao u Beču, Krakowu, Pragu i Zagrebu te diplomirao povijest i zemljopis u Krakowu. Radio kao gimnazijski profesor u Zagrebu, lektor poljskog jezika na Sveučilištu te intendant HNK u Zagrebu (jedna od najuspješnijih nakon Stjepana Miletića). Među Benešićevim najpoznatijim djelima su "Hrvatsko-poljski rječnik", "Gramatika jezika horvatskoga ili serbskoga", "Kritike i članci" , "Jedan dan u Osijeku" i druga.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙