FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Prag: Forum Eureke

PRAG, 21. listopada 2005. (Hina) - Jamstvo europske konkurentnosti nasvjetskome tržistu su inovacijski procesi koje je moguće potaknutisamo koordiniranim djelovanjem cijeloga društva, istaknuto je naForumu Eureke - europske mreže za istraživanja i razvoj orijentiranprema tržištu što se u petak održava u Pragu.
PRAG, 21. listopada 2005. (Hina) - Jamstvo europske konkurentnosti na svjetskome tržistu su inovacijski procesi koje je moguće potaknuti samo koordiniranim djelovanjem cijeloga društva, istaknuto je na Forumu Eureke - europske mreže za istraživanja i razvoj orijentiran prema tržištu što se u petak održava u Pragu.

Česki glavni grad domaćin je toga susreta jer od svibnja ove godine tom europskom mrežom predsjedava Republika Česka. Inače, EUREKA danas ima 36 članica - 35 europskih zemalja a kao institucija u njoj ravnopravno djeluje i Europska unija (EU).

Zamjenik češkoga premijera Martin Jahn na otvaranju Foruma istaknuo je da su inovacije jedini način i put kojim se Europa može uspješno natjecati na sve zahtjevnijem svjetskom tržištu.

S tim u vezi, ukazao je na sve veći kineski tehnološki napredak rekavši kako Kina doista postaje respektabilno središte istraživanja i razvoja.

Jahn je upozorio da je za jačanje europske kompetitivnosti potrebna sinergija istraživačkih i obrazovnih ustanova te društva u cjelini.

Na praškome susretu EUREKA obilježava i dva desetljeća djelovanja što je za čelnika Eureke Michela Vieillefossea bila i prigoda za kratki "pogled unatrag".

Vieillefosse koji je na čelu Glavnoga ureda Eureke podsjetio je da je u 20 godina zahvaljujući Eureki ostvareno oko 2700 projekata u koje je utrošeno više od 24 milijarde eura. Istaknuo je da se pripremaju brojni novi projekti u sklopu nove strategije te europske razvojne mreže o kojoj, među ostalim, u Pragu i razgovaraju visoki predstavnici zemalja članica Eureke.

I dok je u posljednje vrijeme bilo rasprava o tomu da okvirni programi EU na neki način ugrožavaju opstanak Eureke, na praškome je Forumu više puta istaknuta potreba pune suradnje s tim europskim programima.

Tako je primjerice, Konstantin Bouzakis, visoki predstavnik Grčke u Eureki istaknuo da suradnja Eureke s okvirnim programima EU jamči sigurnu europsku razvojnu perspektivu.

Hrvatsku, koja je od lipnja 2001. punopravna članica Eureke, u Pragu predstavlja nacionalna koordinatorica Gordana Prutki-Pećnik.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙