FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Blair: Proračun o EU trebao bi biti dogovoren ove godine

LONDON, 20. listopada 2005. (Hina/Reuters) - Dogovor o proračunuEuropske unije može se i morao bi biti postignut na summitu EU uprosincu, izjavio je u četvrtak britanski premijer Tony Blair.
LONDON, 20. listopada 2005. (Hina/Reuters) - Dogovor o proračunu Europske unije može se i morao bi biti postignut na summitu EU u prosincu, izjavio je u četvrtak britanski premijer Tony Blair.

"Vjerujem da se dogovor može i mora postići na sastanku u prosincu i ja ću osobno uložiti sve napore kako bi se to ostvarilo", izjavio je Blair tijekom službenog poziva predsjednicima država i vlada zemalja unije na neformalni sastanak sljedećeg tjedna nedaleko od Londona.

"Posvuda smo se savjetovali i smatram da postoji zajednička volja za postizanjem dogovora u prosincu", kazao je.

Njegov glasnogovornik rekao je kako će glavna tema britanskog neformalnog summita biti izazovi potaknuti globalizacijom, a ne proračun Unije.

Posljednji pokušaj dogovora o proračunu propao je u lipnju kad su Francuska i Njemačka zatražile smanjenje britanskog rabata iz unijine blagajne, a Blair odbio svaku pomisao o tome dok ne dobije obećanje da će EU smanjiti subvencije za poljoprivrivredu, o čemu Pariz ne želi ni čuti.

Povjerenik Europske komisije Jose Manuel Barroso u četvrtak će, u pokušaju prekida pat-pozicije oko proračuna unije za rzdoblje 2007.-2013., predložiti stvaranje fonda EU kojim bi se ublažile socijalne posljedice globalizacije.

Zamisao o milijardama dolara vrijednom fondu, namijenjenom za pomoć industrijskim granama i regijama najpogođenijim gubitkom radnih mjesta, središnja je točka pisma koje će Barroso poslati Blair, rekli su izvori EU upoznati s novom inicijativom.

Blairov glasnogovornik rekao je kako će Barrosovi prijedlozi pokrenuti raspravu o globalizaciji na summitu sljedećeg tjedna i da je to važan dokument.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙