FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SAD pokušava postići zaokret u svjetskim trgovinskim pregovorima

ZUERICH, 10. listopada 2005. (Hina/Reuters) - SAD su u ponedjeljakpredložile oštro rezanje poljoprivrednih subvencija i ukidanjepoljoprivrednih carina u budućnosti u nastojanju da pokrenu svjetsketrgovinske pregovore i ispune rok za postizanje sporazuma u sklopuSvjetske trgovinske organizacije (WTO) do kraja godine.
ZUERICH, 10. listopada 2005. (Hina/Reuters) - SAD su u ponedjeljak predložile oštro rezanje poljoprivrednih subvencija i ukidanje poljoprivrednih carina u budućnosti u nastojanju da pokrenu svjetske trgovinske pregovore i ispune rok za postizanje sporazuma u sklopu Svjetske trgovinske organizacije (WTO) do kraja godine.

WTO, sa 148 zemalja članica, treba se dogovoriti do ministarske konferencije u prosincu u Hong Kongu oko nacrta liberalizacije svjetske trgovine za krug pregovora započet u Dohi 2001. Međutim, pregovori su posustali zbog čitavog niza pitanja, a najteži problem je poljoprivreda.

Cilj pregovora započetih u Dohi jest sniziti trgovinske barijere diljem globalnog gospodarstva.

Američki prijedlog bit će prezentiran na sastanku 15 članica WTO-a, uključujući EU, Australiju, Brazil i Kanadu, koje je američki trgovinski predstavnik Rob Portman pozvao na posebno zasjedanje u Zuerichu kako bi pokušao postići prekretnicu u pregovorima o poljoprivredi.

Zemlje u razvoju zahtijevaju veliko rezanje subvencija za koje kažu da ih sprječava u učinkovitom natjecanju na svjetskim tržištima.

Pišući za Financial Times u ponedjeljak, Portman je kazao da SAD želi u idućih pet godina oštro sniziti poljoprivredne carine, počevši od 55 posto pa sve do 90 posto najviših carina u bogatim zemljama. U drugoj etapi, carine bi trebale biti reducirane na nultu razinu, naveo je u svom članku.

Washington je proteklih tjedana bio pod pritiskom da iznese svoj prijedlog o liberalizaciji tržišta poljoprivrednih proizvoda, no američki pregovarači nisu tome bili skloni dok ne vide koliko će druge zemlje smanjiti svoje carine na uvoz poljoprivrednih proizvoda i otvoriti svoje tržište za američke proizvode.

Zemlje u razvoju poput Brazila i Indije već dugo vremena vežu svoju spremnost za davanje boljeg pristupa svojim tržištima industrijskih roba razvijenim zemljama njihovom spremnošću da snize barijere poljoprivrednim proizvodima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙