FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

EU: Počeo screening za poglavlje znanost i istraživanje

BRUXELLES, 20. listopada 2005. (Hina) - Hrvatska je u četvrtak uBruxellesu započela screening, analitički pregled usklađenostizakonodavstva, s poglavljem znanost i istraživanje, jednim od 35poglavlja europske pravne stečevine o kojima će pregovarati tijekompristupnih pregovora.
BRUXELLES, 20. listopada 2005. (Hina) - Hrvatska je u četvrtak u Bruxellesu započela screening, analitički pregled usklađenosti zakonodavstva, s poglavljem znanost i istraživanje, jednim od 35 poglavlja europske pravne stečevine o kojima će pregovarati tijekom pristupnih pregovora.

Na prvom sastanku, predstavnici Europske komisije će objašnjavati hrvatskim i turskim pregovaračima to poglavlje acquis communautarirea, europske pravne stečevine.

Hrvatska i Turska, s kojima je EU isti dan otvorila pregovore 3. listopada, zajedno će započinjati postupak screeninga na prvim uvodnim sastancima za svako poglavlje, ali se kasnije postupak razdvaja.

Na drugom sastanku, koji će se održati 15. studenoga, hrvatski predstavnici će prezentirati u čemu se hrvatsko zakonodavstvo na tom području razlikuje od europskog. Nakon dva sastanka s predstavnicima Europske komisije, hrvatski pregovarači pripremaju se za pregovore i izrađuju nacrt pregovaračkih stajališta, koje na kraju predviđenog postupka usvaja hrvatska Vlada.

Hrvatsku radnu skupinu za znanost i istraživanje, koja je dio pregovaračkog tima, čini trideset stručnjaka, znanstvenika, članova istraživačkih instituta, predstavnika Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, čelnika sindikata znanosti i državni službenici iz nekoliko ministarstava.

Postupak provjere usklađenosti hrvatskog zakonodavstva s europskim prethodi konkretnim pregovorima za svako pojedino poglavlje.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙