FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Eu odobrio spajanje Unicredita i HVB-a

ZAGREB, 19. listopada 2005. (Hina) - Eu odobrio spajanje Unicredita iHVB-a
ZAGREB, 19. listopada 2005. (Hina) - Eu odobrio spajanje Unicredita i HVB-a

HINA - Financijski servis

Europska komisija odobrila je plan o spajanju talijanske banke UniCredito i njemačke banke HypoVereinsbank (HVB), priopćeno je u Bruxellesu.

Fuzija UniCredita i HVB-a, vrijedna 15,4 milijarde eura, bit će najveća bankovna transakcija u Europi a tijekom ljeta već je prošla provjeru talijanskih i njemačkih vlasti, nadležnih za zaštitu tržišne utakmice.

"Zeleno svjetlo za ovu fuziju utire put nastanku prave europske banke", konstatirala je povjerenica EU za zaštitu tržišne utakmice Neelie Kroes, dodajući da će ta transakcija "pridonijeti uspostavi jedinstvenog europskog tržišta za bankovne usluge namijenjene građanima i korporacijama".

Preuzimanje HVB-a omogućit će talijanskoj banci pristup klijentima u istočnoj Europi bez presedana budući da je HVB izgradila mrežu podružnica u zemljama poput Poljske koja je zabilježila snažan gospodarski rast dok je onaj u zapadnoj Europi usporio.

Iako će fuzija u Poljskoj rezultirati spajanjem dvije velike banke, Bruxelles je naglasio da provjera nije ukazala ni na kakvo narušavanje tržišne utakmice.

UniCredito i HVB ostvaruju najveći dio prihoda u matičnoj Italiji odnosno Njemačkoj ali se u državama poput Poljske, Češke i Slovačke njihove aktivnosti "znatno" poklapaju. "Uvjerena sam da konkurencija na tim još uvijek nacionalnim tržištima ipak neće biti ublažena te da potrošači u tim zemljama ne moraju strahovati od nepovoljnih posljedica spajanja", zaključila je Kroes.

UniCredito je najveća talijanska banka dok je HVB druga po veličini njemačka banka. Zajedno će raspolagati imovinom vrijednom 733 milijarde eura a ove godine očekuju operativnu dobit od 8,3 milijarde eura.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙