FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

ZAGREB, 18. listopada 2005. (Hina) - Pregled važnijih vijesti izsvijeta do 12,30 sati.
ZAGREB, 18. listopada 2005. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 12,30 sati.

ZAGREB - Konferencija o pravima nacionalnih manjina u Hrvatskoj pod nazivom "Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina, tri godine kasnije (2002-2005)", koju je organizirao OESS, otvorena je u utorak u Zagrebu uz nazočnost predstavnika različitih manjina koje žive u Hrvatskoj, državnih ustanova, političkih stranaka, civilnog društva i međunarodnih organizacija. Veleposlanik Jorge Fuentes, voditelj Misije OESS-a u Republici Hrvatskoj, koji predsjeda konferencijom, ocijenio je u svom uvodnom izlaganju da je Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina u Hrvatskoj vrlo dobar, ali da ima poteškoća u njegovoj provedbi. S njegovom ocjenom složili su se i drugi govornici koji su održali uvodna izlaganja. Tako je ministrica pravosuđa Vesna Škare-Ožbolt da u svakoj javnoj politici, pa tako i manjinskoj, uvijek ima i određenih poteškoća, i opravdanih i neopravdanih, te da treba o njima otvoreno progovoriti.

ZAGREB - Bosna i Hercegovina mogla bi dobiti zeleno svjetlo za početak pregovora o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju na sastanku ministara vanjskih poslova EU zakazanom za 12. prosinca, najavio je britanski veleposlanik u Sarajevu Mathew Rycroft. Kako u utorak prenose svi važniji bosanskohercegovački dnevni listovi, Rycroft je u razgovoru s novinarima pojasnio kako točan datum za donošenje odluke o početku pregovora s BiH o stabilizaciji i pridruživanju ovisi o dogovorima unutar Europske komisije.Istaknuo je međutim kako zaključenja pregovora o stabilizaciji i pridruživanju neće biti sve dok optuženi za ratne zločine, za kojima traga Međunarodni kazneni tribunal za bivšu Jugoslaviju (ICTY), ne budu u Den Haagu, što u slučaju BiH znači uhićenje Radovana Karadžića.

DEN HAAG - Bivši jugoslavenski predsjednik Slobodan Milošević zatražio je u utorak od Haškog suda (ICTY) da mu odobri izvođenje još 199 svjedoka obrane, od kojih 15 za optužnicu za Kosovo, 74 za Hrvatsku, 106 za BiH, te četiri tzv. "neprijateljska svjedoka", za čije ispitivanje će trebati dodatnih 100 radnih dana. Milošević je objasnio kako je prvotni popis svjedoka obrane, na kojem je bilo više od 1.600 imena, na zahtjev sudskog vijeća "rigorozno skratio" da bi došao do broja 199, koji je uz dosadašnjih četrdesetak saslušanih svjedoka, ukupno manji od broja svjedoka koje je izveo tužitelj Geoffrey Nice. Predsjedavajući sudac Patrick Robinson najavio je održavanje statusne konferencije na kojoj će se raspravljati o svjedocima obrane.

BEOGRAD - U Narodnom muzeju u Požarevcu, rodnom mjestu haaškog optuženika Slobodana Miloševića i njegove supruge Mirjane Marković, u ponedjeljak navečer održana je promocija knjige pjesama haaškog bjegunca Radovana Karadžića, javio je u utorak beogradski Radio B92. Zbirku pjesama s naslovom "Pod levu sisu veka" predstavili su priređivači tog izdanja Slavoljub Obradović i Predrag Jašović, ali na promociji nije pročitana nijedna pjesma. Novinarima je rečeno da su "neke pjesme mlađe od deset godina", a priređivač Obradović nije želio odgovoriti na pitanje kako je došao do pjesama i da li je u kontaktu s Karadžićem.

PEKING - Američki ministar obrane Donald Rumsfeld stigao je u utorak u Kinu u prvi posjet toj zemlji nakon preuzimanja funkcije 2001., u ozračju američke zabrinutosti zbog pojačanja kineskih vojnih kapaciteta. Rumsfeld, koji će u Kini ostati tri dana, razgovarat će u srijedu s kineskim predsjednikom Hu Jintaom i kolegom Cao Gangchuanom, posjetit će glavni stožer kineskih nuklearnih strateških snaga. Rumsfeldu je odbijen posjet operativnom stožeru ministarstva obrane u Pekingu. Prije dolaska u Kinu Rumsfeld je izrazio želju Sjedinjenih Država da poboljšaju vojne odnose s Kinom.

MOSKVA - Jedan je muškarac ubijen u utorak rano ujutro u Nalčiku nakon sukoba na kontrolnoj točki, a pokrenuta je potjera za dvije osobe koje su u trenutku incidenta bile s njim, rekli su policijski izvori. Ruske sigurnosne snage tenkovima su zatvorile dio grada u kojemu pretražuju kuće u potrazi za islamskim militantima. Mještanima je rečeno da ne napuštaju domove. "Pretražujemo kuće u potrazi za onima koji su sudjelovali u prošlotjednim napadima i onima koji su pomagali napadačima", rekao je policijski glasnogovornik agenciji Interfax. U ponedjeljak je odgovornost za napad preuzeo čečenski terorist Šamil Basajev, koji je preuzeo odgovornost za pokolj u beslanskoj školi u rujnu 2004.

SRINAGAR - Regionalni ministar i dva stražara ubijeni su u utorak vatrenim oružjem u indijskom dijelu Kašmira, objavila je policija optuživši muslimanske separatiste. Ministar obrazovanja države Jammu i Kašmir (indijski Kašmir) ubijen je u svojoj rezidenciji u Srinagaru, kao i njegov tjelesni čuvar, precizirala je policija. Jedan od napadača i jedan stražar također su ubijeni u pucnjavi. Drugi napadač je uspio pobjeći, precizirao je izvor blizak ministru. Separatistička pobuna u indijskom Kašmiru ne posustaje unatoč potresu u kojem je 8. listopada stradalo više od 1.300 ljudi. Od 1989. u sukobu je poginulo više od 44.000 ljudi.

TOKIO - Za voditelja projekta izgradnje eksperimentalnog Međunarodnog termonuklearnog fuzijskog reaktora (ITER) koji će se graditi u francuskom Cadaracheu, Tokio namjerava kandidirati sadašnjeg japanskog veleposlanika u Hrvatskoj Kanamu Ikedu, izvijestila je u utorak japanska agencija Kyodo. Njegovo imenovanje na dužnost generalnog direktora ITER-a moglo bi biti dogovoreno u studenome na sastanku predstavnika šest strana koje će sudjelovati u projektu - EU-a, Rusije, Japana, SAD-a, Južne Koreje i Kine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙