FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Beč: Konferencija UN-a o suzbijanju međunarodnog kriminala

BEČ, 19. listopada 2005. (Hina) - Potrebni su povećani napori i tješnjameđunarodna suradnja kako bi se učinkovito suzbio transnacionalniorganizirani kriminal koji je jednako opasan kao terorizam ikorupcija, istaknuto je u srijedu u Beču, pretposljednjega danaodržavanja dvotjedne Druge konferencije država stranaka KonvencijeUjedinjenih naroda protiv transnacionalnog organiziranog kriminala.
BEČ, 19. listopada 2005. (Hina) - Potrebni su povećani napori i tješnja međunarodna suradnja kako bi se učinkovito suzbio transnacionalni organizirani kriminal koji je jednako opasan kao terorizam i korupcija, istaknuto je u srijedu u Beču, pretposljednjega dana održavanja dvotjedne Druge konferencije država stranaka Konvencije Ujedinjenih naroda protiv transnacionalnog organiziranog kriminala.

U završnim dokumentima posebno su navedena područja djelovanja zakonodavne, izvršne i sudbene vlasti koje svaka država mora provesti do naredne konferencije 2006. godine.

"Hrvatska je dosad ostvarila veći dio tih obveza, a odnose se na obveze iz Konvencije i pripadajućih protokola", izjavio je voditelj izaslanstva Republike Hrvatske na tom međunarodnom skupu, posebni savjetnik ministrice pravosuđa Željko Horvatić, ocijenivši rad hrvatskoga izaslanstva na konferenciji vrlo uspješnim.

Prema njegovim riječima, Hrvatska je kao jedan od sudionika u pregovorima o sadržaju toga međunarodnog dokumenta za borbu protiv svih oblika međunarodnoga organiziranog kriminala, među prvim državama članicama Ujedinjenih naroda potpisala i ratificirala Konvenciju s njezinim protokolima: o sprečavanju ilegalne kriminalne migracije, trgovine ljudima, posebno ženama i djecom, te proizvodnje i trgovine oružja i streljiva. Također u svom zakonodavstvu dosljedno je provela sve konvencijske obveze, tj. uskladila je domaće zakonodavstvo, dodao je Horvatić.

S tim u vezi, jedno od pet mjesta potpredsjednika Konferencije obnaša članica hrvatskoga izaslanstva, pomoćnica ministrice pravosuđa Ljiljana Cengić-Vodopija.

Sudjelujući u raspravi o brojnim pitanjima primjene Konvencije u praksi kaznenoga pravosuđa, hrvatsko izaslanstvo se suglasilo sa stajalištima koje je iznio predstavnik Velike Britanije u ime Europske unije. Među ostalim, da se "konkretnoj opasnosti od transnacionalnog kriminala za temeljne slobode i prava svakog ljudskog bića, tekovine demokracije, vladavine prava i sigurnosti, treba suprotstavljati jednako učinkovito povećanim naporima i međunarodnom suradnjom, kao i opasnostima od terorizma i korupcije".

U radu Konferencije, koja je počela 10. listopada, a završava u četvrtak u bečkom Austrija centru, sudjeluju izaslanstva iz 73 države, kao i predstavnici nevladinih organizacija.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙