FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

UN: Vlade bi trebale imenovati ministre za ptičju gripu

LONDON, 19. listopada 2005. (Hina/Reuters) - Vlada svake države trebalabi imenovati ministra koji bi u dotičnoj državi koordinirao aktivnostii odgovore na prijetnju ptičje gripe, kazao je u komentarimaobjavljenim u srijedu koordinator Ujedinjenih naroda (UN) za globalnuspremnost u slučaju izbijanja pandemije gripe David Nabarro.
LONDON, 19. listopada 2005. (Hina/Reuters) - Vlada svake države trebala bi imenovati ministra koji bi u dotičnoj državi koordinirao aktivnosti i odgovore na prijetnju ptičje gripe, kazao je u komentarima objavljenim u srijedu koordinator Ujedinjenih naroda (UN) za globalnu spremnost u slučaju izbijanja pandemije gripe David Nabarro.

Nabarro je izjavio da će bliska suradnja među vladama biti ključna u savladavanju pandemije. Iz tog razloga, dodao je da bi volio vidjeti određenu osobu u svakoj vladi kojoj će biti dan autoritet da prikupi sve dijelove vlada zajedno radi pripreme brzog i učinkovitog odgovora u slučaju izbijanja pandemije, kazao je Nabarro za britanski list Times.

Ključ za suzbijanje te prijetnje su udružene vlade, kako je to bilo us lučaju SARS-a, a tako će biti i u slučaju pandemije gripe, napomenuo je.

Može biti iskušenje za pojedine skupine da pridrže neke informacije zbog ekonomskih razloga, ali na kraju, ako ne dijelimo u potpunosti sakupljene informacije, brojat ćemo zbog toga žrta, smatra Nabarro.

Nabarro je istaknuo da bogatije zemlje imaju obvezu pomoći siromašnijim zemljama u borbi protiv virusa koji lako može prijeći granice.

Znastvenici strahuju da bi smrtonosni H5N1 virus ptičje gripe moga prijeći sa ptica na ljude i mutirati u vrstu koja se lako prenosi sa čovjeka na čovjeka.

Virus je dosad ubio više od 60 ljudi u Aziji, a otkriven je kod ptica u Rumunjskoj i Turskoj.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙