FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bukvić: Summit prošao bez ikakva incidenta

ZAGREB, 16. listopada 2005. (Hina) - Rukovoditelj stožera osiguranja usubotu završenog sastanka predsjednika srednjoeuropskih država"Croatian summita 2005." Jakov Bukvić rekao je u nedjelju kako je tajpolitički događaj prošao bez i jednog sigurnosnog incidenta za 16predsjednike država koji su gostovali u Zagrebu.
ZAGREB, 16. listopada 2005. (Hina) - Rukovoditelj stožera osiguranja u subotu završenog sastanka predsjednika srednjoeuropskih država "Croatian summita 2005." Jakov Bukvić rekao je u nedjelju kako je taj politički događaj prošao bez i jednog sigurnosnog incidenta za 16 predsjednike država koji su gostovali u Zagrebu.

Sve mjere predviđene planom osiguranja uspješno su provedene, kazao je Bukvić na konferenciji za novinare te zahvalio kolegama na uspješno obavljenom poslu.

Na poslovima osiguranja sudjelovalo je 2225 policajaca iz cijele Hrvatske, po potrebi spremno je bilo i Hrvatsko ratno zrakoplovstvo (HRZ), medicinske ekipe te druge službe, a korištena je i moderna oprema poput termovizije, videonadzora i slično, istaknuo je rukovoditelj stožera osiguranja sastanka.

Podsjetivši da policija ne može komentirati državni protokol, Bukvić je napomenuo da su mjere osiguranja pripremljene u skladu s njim i da je protokol u potpunosti proveden. Naglasio je da je mogla biti ugrožena sigurnost članova osiguranja, a nikako gostujućih predsjednika.

U sklopu osiguranja sastanka bile su zatvorene benzinske crpke i plinske stanice u neposrednoj blizini dionice kojom su stizali predsjednici na sastanak kao i na mjestima gdje su boravili, a zabranjene su bile i bilo kakve sportske, lovačke i planinarske aktivnosti na tim područjima.

Osvrnuvši se na velike prometne gužve koje su nastale prvog dana summita u četvrtak, Bukvić je podsjetio da je policija upozoravala građane na mogućnost prometnih gužvi, ali da je to upozorenje dio građana olako shvatio.

Također, zbog zgusnutog rasporeda slijetanja predsjedničkih zrakoplova u zagrebačku Zračnu luku te određenih kašnjenja zrakoplova, moralo se zatvoriti cijelu trasu kojom su se predsjedničke kolone kretale od Zračne luke do Zagreba.

Rukovoditelj stožera osiguranja sastanka predsjednika srednjoeuropskih država u Zagrebu također je kazao kako je Predsjednik Republike zadovoljan mjerama osiguranja.

"Dio medija koji je negativno pisao o mjerama osiguranja, a naročito oni koji su pisali o navodnom raspadu sustava osiguranja, otežali su nam posao, ali strani kolege, koji su bili stalno s nama, nisu nam našli niti jednu zamjerku", dodao je Bukvić.

Napomenuo je i kako je policija imala dojavu o postavljenoj bombi s deset kilograma eksploziva u hotelu "Westin", gdje su boravili strani predsjednici, no nakon što je potvrđeno da nije napravljen niti jedan propust u osiguranju, pokazalo se da je riječ o lažnoj dojavi. Kriminalistička obrada u vezi s tom dojavom je u tijeku i u nju je uključena i Protuobavještajna agencija, istaknuo je Bukvić.

Zahvalio je građanima na suradnji te se ispričao onima koji su bili "zarobljeni" u prometnim gužvama, napomenuvši kako je očito da Zagreb nema potrebnu prometnu infrastrukturu koja bi omogućila veću protočnost prometa.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙