FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Benedikt XVI. privlači više vjernika od Ivana Pavla II.

RIM, 16. listopada 2005. (Hina) - Novog papu Benedikta XVI. dolazividjeti i čuti dva puta više hodočasnika negoli Ivana Pavla II. naopćim audijencijama srijedom i nedjeljnim obraćanjima s prozora naTrgu svetog Petra, objavila je u Prefektura papinske kuće.
RIM, 16. listopada 2005. (Hina) - Novog papu Benedikta XVI. dolazi vidjeti i čuti dva puta više hodočasnika negoli Ivana Pavla II. na općim audijencijama srijedom i nedjeljnim obraćanjima s prozora na Trgu svetog Petra, objavila je u Prefektura papinske kuće.

Prema podacima te institucija, koja organizira opće audijencije, na opće je audijencije i nedjeljne angeluse u pet cijelih mjeseci pontifikata Benedikta XVI., od svibnja do rujna, došlo ukupno 600 tisuća hodočasnika, dok je u istih pet mjeseci 2004. godine Ivana Pavla II. došlo pohoditi 262 tisuće hodočasnika.

Fenomenu privlačnosti Benedikta XVI. koji ruši rekorde Ivana Pavla II. talijanski list Corriere della Sera posvetio je posebnu pažnju u broju od nedjelje. Otac Leonardo Sapienza iz Prefekture papinske kuće kaže kako će se problemi s velikim brojem hodočasnika pojaviti u zimskim mjesecima kada se ona više ne može održavati na Trgu svetog Petra nego u dvorani "Pavla VI." u koju može stati "samo" deset tisuća osoba. Već ovoga kolovoza se pojavio "problem" prevelikog broja hodočasnika, pa su se opće audijencije umjesto u dvorištu papinskog ljetnikovca u Castelgandolfu pokraj Rima morale održavati u Rimu, što se do sada nikada nije događalo, podsjeća otac Sapienza.

Šef ureda za tisak Svete Stolice, Joaqun Navarro Valls, kaže kako na "privlačnost" Benedikta XVI. utječe više faktora. Prvo, Ivan Pavao II. već je privukao veliki broj hodočasnika i stvorio neku vrstu tradicije da gotovo svi turisti, koji to prije nisu redovno činili, dolaze vidjeti Papu. Zatim, mnogi dolaze na grob Ivana Pavla II. pa ostaju i na općim audijencijama. Kao treće Navarro Valls je istaknuo zanimljivost Benedikta XVI. za širu javnost.

"Kardinal Ratzinger bio je već jako poznat, ali kao teolog, pa prema tome i nije bio svima poznat. O njemu je prevladavao dojam strogog i distanciranog čovjeka. Izbor za Papu omogućio mu je da pokaže cijeloga sebe, a to je novost u novosti, koja fascinira ljude", rekao je Navarro Valls.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙