FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Saborski odbor razmotrit će Izvješće Vijeća za civilni nadzor; Račan navode o obradama tajnih službi smatra podmetanjem SDP-u

ZAGREB, 14. listopada 2005. (Hina) - Saborski Odbor za unutarnjupolitiku i nacionalnu sigurnost za 20-ak će dana razmotriti izvješćeVijeća za civilni nadzor sigurnosnih službi koje je utvrdilo dapostoji osnovana sumnja da je Protuobavještajna agencija (POA) urazdoblju od 2000. do konca 2003. bezrazložno obrađivala nezavisnogsaborskog zastupnika Slavena Leticu, potvrđeno je danas u Odboru.
ZAGREB, 14. listopada 2005. (Hina) - Saborski Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost za 20-ak će dana razmotriti izvješće Vijeća za civilni nadzor sigurnosnih službi koje je utvrdilo da postoji osnovana sumnja da je Protuobavještajna agencija (POA) u razdoblju od 2000. do konca 2003. bezrazložno obrađivala nezavisnog saborskog zastupnika Slavena Leticu, potvrđeno je danas u Odboru.

Letica je danas novinarima u Saboru izjavio da je, po njegovim saznanjima, između 2000. i kraja 2003. POA obrađivala niz političara, crkvenih velikodostojnika, javnih djelatnika i sportaša, poput sadašnjeg premijera Ive Sanadera, biskupa Mile Bogovića, Zlatka Sudca, Gorana Ivaniševića i drugih.

Te je osobe, tvrdi Letica, POA u svojim izvješćima tretirala kao "potencijalne rušitelje ustavnog poretka" te "unutrašnje neprijatelje".

"Radilo se o redovitoj sigurnosnoj obradi, za koju su znali i tadašnji predsjednici Vlade i Sabora (Ivica Račan i Zlatko Tomčić) predsjednik države Stjepan Mesić", rekao je Letica ocijenivši da to "pokazuje čvrstu vezu hrvatske politike i obavještajnog podzemlja, na čelu s bivšim ravnateljem POA-e Franjom Turekom".

Prozvani bivši premijer Ivica Račan (SDP) odbacuje tvrdnje da je znao za sigurnosnu obradu Letice i drugih spominjanih osoba i založio se da se slučaj istraži do kraja.

Ako je bilo koja mjera poduzeta protiv Letice, onda je to dokaz da tajne službe, s kojima nisam imao dobre odnose, nisu radile svoj posao, a kao premijer nisam davao nikakve naloge tajnim službama, rekao je Račan navodeći da je za njegove vlasti, početkom 2002., promijenjen Zakon o sigurnosnim službama, kojima naloge od tada više nije izdavao ministar unutarnjih poslova, nego Vrhovni sud čime se željelo spriječiti zlouporabe.

Smatra da je riječ o političkom podmetanju njegovoj stranci. "Bojim se da će egzibicionisti u politici i ubuduće posezati za ovakvim stvarima, kako bi si bar malo popravili rejting", ustvrdio je navodeći da su u vrijeme njegove Vlade "ulicama hodali naoružani pojedinci i organizirali se mitinzi na kojima je pozivano na rušenje 'izdajničke' vlade".

Očekuje i da će "poneku rutinsku informaciju o sudionicima tih mitinga i neprihvatljivih napada na Vladu neki iskoristiti da bi se napravila afera o zlouporabama policije".

Večernji list optužio je za obračun s SDP-om, zbog kako je objasnio "činjenice da u naslovu danas objavljenog teksta koji donosi informaciju o ovom slučaju stoji da je njegova Vlada prisluškivala uglednike, iako", naveo je, Vijeće nije utvrdilo o kojim se sigurnosnim mjerama radilo.

I tadašnji ministar unutarnjih poslova, također SDP-ovac, Šime Lučin ističe kako nije potpisao ni jedan nalog za praćenje bilo kojeg javnog djelatnika ili dužnosnika, a i Franjo Turek odbacuje mogućnost da je POA obrađivala osobe koje spominje Letica.

"Ništa od toga nije istina, nitko od tih ljudi nije praćen ni prisluškivan, niti su prema njima bile poduzimane bilo kakve mjere. Ako je netko od navedenih osoba i spomenut u nekoj zabilješci POA-e, o čemu nemam saznanja, to ne znači da je bio operativno obrađivan", rekao je Turek u telefonskoj izjavi novinarima u Saboru.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙